Přírodní pomocníci, kteří vyřeší pokažené trávení

Z přírody, 20. 12. 2020

Foto: Shutterstock

Příležitostné zažívací nevolnosti občas potkají každého z nás. Obzvlášť v období Vánoc jimi může mnoho z nás trpět, ať už kvůli konzumaci většího množství jídla, než je obvyklé, nebo z jeho překombinování.

Možných příčin je ale mnohem více, jednou z nich může být například i stres. Zažívací potíže ve většině případech trvají krátce a samy od sebe odezní, existují však i přírodní doplňky stravy, které mohou tyto problémy zmírnit a jejich ústup urychlit,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Kabelková s tím, že v některých případech se problémy se zažíváním objevují častěji a mohou tak narušovat běžný životní rytmus. V takových případech pak pomohou nejen doplňky stravy, ale také komplexní změna stravovacích návyků, která často mívá pozitivní vliv na celkový životní styl.

Řepa nad zlato

Ke správnému trávení je mimo jiné zapotřebí dostatečné hladiny kyseliny chlorovodíkové. „Její nedostatek v žaludku může vést k mnoha potížím – od nadýmání, plynatosti, přes potravinové alergie až k poruše trávení bílkovin a špatnému vstřebávání živin a tím i deficitu minerálních látek v organismu,“ vysvětluje Ivana Kabelková s tím, že v důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny chlorovodíkové vést až k nutričním nedostatkům, které mohou zase přispívat ke zvýšení rizika vzniku řady dlouhodobých zdravotních i hormonálních problémů. V přírodě však můžeme nalézt několik způsobů, jak zažívacím dysfunkcím předejít.

K předcházení zažívacích problémů se využívá sloučenina betainu, konkrétně betain hydrochlorid, který se přirozeně vyskytuje například v červené řepě. „Betain hydrochlorid podporuje tvorbu nejen další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení, ale zároveň i přispívá při vstřebávání některých vitaminů a minerálů – vitaminu B12, vápníků nebo železa,“ uvádí benefity výživová poradkyně s tím, že vhodná kombinace pro lepší funkci žaludku je také betain s přidáním trávicího enzymu pepsinu.

Z bylinné říše

Při trávicích potížích nám mohou kromě betainu pomoci také léčivé rostliny a jejich směsi, které mohou zvyšovat vylučování žaludečních šťáv. „Do této skupiny patří mnoho bylin, jmenujme například puškvorec obecný, řebříček obecný, křen selský či pelyněk pravý, zeměžluč okolíkatou či lékořici lysou, mátu peprnou, heřmánek pravý nebo dobromysl obecnou,“ jmenuje některé z léčivých bylin Ivana Kabelková s tím, že tyto rostliny obsahují přírodní účinné látky hořčiny a silice, třísloviny nebo slizy, které pozitivně ovlivňují žaludeční sekreci a měly by se užívat cca 15 minut před jídlem pro jejich nejlepší účinek. Tělesnému trávení pak také může pomoci například pomalé stravování a relaxace před jídlem i po jídle.

Pokud se vyskytují zažívací potíže pravidelně a často, je třeba hledat jejich příčinu. Za těmito obtížemi mohou stát například některé léky nebo nesnášenlivost potravin. „V takovém případě je samozřejmě důležité konzultovat vše s lékařem, trvale pak tyto problémy mohou vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo v životním stylu,“ uzavírá Ivana Kabelková.