Z přírody, 17. 7. 2022

Foto: Shutterstock

O prospěšnosti zázvoru není mezi vědci sebemenších pochyb. Znamená to ale, že ho mohou užívat všichni bez rozdílu? Ani omylem. Pro těhotné ženy, extrémně štíhlé jedince a hemofiliky představuje velká rizika!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zázvorový kořen se jako mocné přírodní léčivo využívá celá staletí. Na blahodárné schopnosti toho koření poměrně často poukazují i vědci, kteří mu zasvětili desítky studií. Co se o něm doposud zjistilo?

Vzácný poklad s mocnými účinky

Výše zmíněná potravina, která je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně, ulevuje od artritických bolestí a působí proti chřipce, nachlazení i zažívacím obtížím. Zároveň přispívá k regulaci krevního tlaku, přičemž má příznivý vliv na učení, paměť, soustředění a kreativitu. Některé zdroje uvádí, že taktéž tlumí symptomy alergií, astmatu i epilepsie. Hovoří se i o tom, že posiluje imunitu, neboť od škodlivin, virů i odpadních látek důkladně pročišťuje mikrocirkulační kanály organismu. Přes všechna tato nadějně vyhlížející pozitiva však dokáže tahle „medicína“ i uškodit. Komu a proč?

Těhotné ženy jako riziková skupina

Asi každá nastávající maminka pečlivě dbá na svůj jídelníček i pitný režim, aby své miminko ani v nejmenším neohrozila. Pro nenarozený plod jisté nebezpečí představuje právě zázvor, a to zejména v posledních týdnech gravidity. Vykazuje totiž stimulační vlastnosti, které by v některých případech mohly vyvolat předčasný porod. Kdo další by se před ochucovadlem štiplavé chuti měl mít raději na pozoru?

I jedinci s podváhou musí být opatrní

Za podváhu lze obecně označit stav, kdy je hmotnost nižší, než je pro tělo vhodné. Ať už je příčinou extrémní štíhlosti genetika nebo nějaký závažnější problém, konzumace zázvoru není tím nejlepším nápadem, protože tlumí chutě k jídlu. Hodně hubení lidé by se dle doporučení lékařů měli vyhýbat i doplňkům stravy s jeho obsahem.

Výstraha platí také pro pacienty s hemofilií

Seznam podstatných vlastností zázvoru zahrnuje i fakt, že stimuluje krevní oběh. To by ale mohlo ohrozit ty, kteří se potýkají s hemofilií, což je vzácné dědičné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti. Následky v podobě nadměrného krvácení by na sebe nemusely nechat dlouho čekat!

Zdroje: 9 Side Effects Of Ginger You Must Know About; 7 side effects of Ginger you must be aware of

Autor článku: Andrea Veselá