Z přírody, 18. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Potíte se víc, než je pro vás i okolí únosné? Pijte jablečný ocet s vodou a potírejte si tělo kokosovým olejem. Od tohoto problému vás může oprostit i obyčejná jedlá soda, která navíc pohlcuje nežádoucí pachy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O nadměrném pocení se nahlas příliš nemluví. Ale mělo by! Tento problém totiž komplikuje život mnoha lidem, protože způsobuje psychosociální potíže a celkové tělesné nepohodlí. Za obvyklé příčiny se považuje obezita, špatně fungující štítná žláza, nadměrná produkce stresových hormonů, prudké poklesy hladiny cukru v krvi, menopauza, neurologické onemocnění, alkohol nebo nošení nevhodného šatstva či dlouhodobý nedostatek vitaminu D.

Jak si s touto komplikací poradit doma a tak říkajíc vlastními silami? Řešením mohou být tyhle prostředky.

Jedlá soda si nebere servítky

Sáček s jedlou sodou má po ruce téměř každý, protože tenhle multifunkční prostředek přijde vhod při čistění, vaření i pečení. Ovšem pozor, levný sypký zachránce také dokáže zajistit, aby vaše podpaží, dlaně, slabiny a nohy zůstaly déle v suchu. Soda jakožto náhrada pudru navíc vykazuje antimikrobiální vlastnosti, čímž zabraňuje růstu mikroorganismů. Rovněž neutralizuje nežádoucí pachy, příznivě ovlivňuje hladinu pH a přispívá k léčbě kožních infekcí. Naneste si ji na místa, jejichž extrémní vlhkost vás tolik trápí.

I jablečný ocet se hlásí do služby

Kompletní výčet předností jablečného octa je tak dlouhý, že by vydal na několik samostatných článků. Nicméně dnes se zaměříme na jednu konkrétní. Věděli jste, že tato tekutina, jež se obvykle přidává do salátů, pomáhá při nadměrném pocení? Je vhodná pro vnější aplikaci, ovšem nic nezkazíte ani přímou konzumací. Vmíchané dvě polévkové lžíce octa do sklenky vody vám poslouží jako zbraň proti „mokré patálii“. Nápoj, jenž se doporučuje pít každý den na lačný žaludek, lze dochutit medem.

Kokosový olej. A to bez legrace

Další domácí alternativou je kokosový olej. Ano, i jeho složení do jisté míry sklízí úspěchy v boji proti uvedenému nešvaru, přičemž trochu zredukuje množství bakterií a vyživí pokožku. Ptáte-li se na jeho použití, není to vůbec nic světoborného. Stačí si s ním namazat tělo bezprostředně po sprchování. Výsledky ucítíte téměř okamžitě.

Zdroje: How to Stop Sweating: 16 Natural Remedies + Tips; Excessively sweating? Here are 12 home remedies that just might help

Autor článku: Lenka Šmídová