Z přírody, 15. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Je úplně jedno, zda jste to včera přehnali s cvičením, nebo máte svalové bolesti kvůli nějaké zdravotní komplikaci. Tak jako tak jde o krajně obtěžující záležitost! Naštěstí existují přírodní prostředky, jež podají pomocnou ruku. Kterým dát šanci?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čas od času mohou nepříjemné svalové bolesti postihnout každého. Ostatně, do kategorie jejich příčin spadá celá řada aspektů. Jmenovitě jde třeba o náročnou fyzickou aktivitu, syndrom chronické únavy, revmatoidní artritidu, zranění nebo nadbytek stresu. Znáte to až moc dobře? Pak je na místě otázka, jak a čím si v krizi ulevujete. Zábaly a farmaceutické medikamenty zahrnující pilulky i mastičky totiž nejsou jediným řešením! Nechcete vyzkoušet sílu těchto přírodních prostředků?

Heřmánek, účinná klasika

Heřmánek

Na zázračné schopnosti heřmánku spoléhali už staří Řekové, kteří ho nazývali „zemským jablkem“. Mezi posvátné bylinky ho ale řadili i Anglosasové a Egypťané. Tato voňavá rostlina nabízí 36 flavonoidů, přičemž vykazuje protizánětlivé a mírně sedativní účinky. Zároveň urychluje hojení tkání, zatímco mírní křeče, a to včetně těch menstruačních. Heřmánkový čaj je tedy vítanou spásou!

Třešně, sladký medikament

Třešně

O třešních je známo, že posilují imunitu, zlepšují kvalitu pokožky a prospívají endokrinnímu systému. Doporučovány jsou ale také v případě otoků končetin, diabetu a dlouhodobých zánětů. Jenže pozor, tyto kulaté plody v jakékoli podobě mohou ulehčit i napjatým svalům! Je to proto, že obsahují silné antioxidanty antokyaniny, které tlumí bolesti podobně jako aspirin. A že ještě zdaleka není jejich sezóna? Dejte si třeba třešňovou šťávu! Zaženete nejen žízeň, ale i nepohodlí, které vás sužuje.

Máta jako mocná zbraň

Máta

Když už jsme nepřímo „naťukli“ ten pitný režim, vůbec nic nezkazíte ani tím, když do něj zařadíte také mátový čaj. Ten má díky přítomnosti mentolu analgetické, protizánětlivé a antispasmodické schopnosti (působící proti křečím). Navíc stimuluje krevní oběh, což maximalizuje jeho hojivý a regenerační dotek. K výhodám „větrového životabudiče“ patří i to, že čistí krev, urychluje metabolismus a osvěžuje dech. Už vaříte vodu?

Zdroje: 4 home remedies for muscle soreness and pain; 12 Home Remedies for Sore Muscles – Simple, Safe Pain Relief

Autor článku: Andrea Veselá; Foto: Shutterstock