Pampelišku využijete v kuchyni, kosmetice i lékárničce

Z přírody, 13. 4. 2020

Foto: Shutterstock

Pampeliška se obecně považuje za plevel, který ničí okrasný vzhled zahrad. Na tohohle škůdce všeho estetického nedali dopustit již staří Arabové a Číňané, kteří využívali hlavně pampeliškový kořen. Věděli jste, že uvedená bylinka pomáhá i s hubnutím?

Pampeliška je skrytý drahokam přírody s lékařským i kulinářským využitím. Jeden šálek syrové pampelišky kupříkladu obsahuje 112 % doporučené denní dávky vitaminu A. Pro přítomnost vitaminu C, vápníku, železa a draslíku je uvedená bylinka spojena se zlepšením funkce jater a léčbou hepatitidy a žloutenky. Je to také silné diuretikum a pomáhá při zácpě. Také čistí krev a trávicí systém, odstraňuje těžké kovy z tělních tkání a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Co s týče snižování hmotnosti, tak ani v tomhle směru se rozhodně neztratí.

Za jak dlouho zeštíhlíte?

V minulosti se prokázalo, že pampeliška je užitečná i pro hubnutí. Je totiž zdrojem betakarotenu, luteinu a vitaminu H. A tyhle látky při redukci tělesné hmotnosti nezahálí. Ve skutečnosti se v médiích objevila studie z roku 2009, kterou publikoval časopis Journal of Alternative Medicine, během které několik subjektů po dobu 30 dní užívalo extrakt z pampelišky (společně s jídlem). Po ukončení experimentu se prokázalo, že zmínění dobrovolníci ztratili 30 % své tělesné hmotnosti. A to zní velmi slibně! Žlutá bylinka toho ale umí mnohem víc.

Uplatňuje se i při snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu, za čímž stojí hlavně přítomnost draslíku, hořčíku, vápníku a vlákniny. Ovšem pozor, pampeliška se může pochlubit i vitaminy skupiny B, takže působí proti stresu.

Léčivá od A po Z

Kořen se přidává do polévek, peče se, suší a drtí.  Je totiž plný vitaminů, minerálů a mikroživin, včetně inulinu, který krotí cukrovku. (Nejlepší je sklízet kořeny brzy na jaře nebo na konci podzimu, když je v nich uloženo nejvíc živin.) Máte nějaký po ruce? Výborně, připravte si po všech stránkách výživné tonikum působící na celou řadu zdravotních problémů.

Připravte si 2 lžičky sušeného kořene pampelišky, 1 lžičku sušeného kořene lopuchu, 2 lžičky sušeného kořene smilaxu lékařského, 1 čajovou lžičku skořice, 1/2 čajové lžičky sušených kousků zázvoru, 1/8 lžičky sušené pomerančové kůry a med či stévii pro dochucení (volitelná položka).

Přidejte bylinky do 1 litru studené vody a přiveďte k varu. Zakryjte a vařte 15 – 20 minut. Sceďte, přidejte sladidlo podle chuti a pijte 2 – 4 šálky denně. A jak zužitkovat květy?

Stop pupínkům

Dvě hrsti květů z pampelišek spařte v půl litru vroucí vody a nechte 1 hodinu louhovat, poté sceďte. Tímto tonikem, tentokrát na pleť, potírejte obličej dvakrát denně. Pampeliška omlazuje tkáně, stahuje póry, čistí pleť a působí protizánětlivě, tudíž má páky na akné. Nemilujte ji….