Z přírody, 29. 6. 2022

Foto: Shutterstock

I když je teplota v ložnici optimálně nižší, budíte se vinou propoceného pyžama? Ještě dnes učiňte určitá opatření a zbavte se návalů horka – bez chemických prostředků!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Noční pocení se vyskytuje jak u mužů, tak i žen. Často za ním stojí některé léky, jako jsou antidepresiva nebo medikamenty používané k léčbě cukrovky. U dam se pak hovoří o příznacích menopauzy, spojitost je tu však i s autoimunitními poruchami nebo „obyčejnou“ horečkou. Jak se mokré pyžamo dá řešit? Začněte tím, že si koupíte jistý voňavý esenciální olej!

Levandule, vůně, která pomáhá

Levandule

Do aromalampičky nebo difuzéru dejte pár kapek levandulového oleje, ideálně krátce před spaním. Tenhle zlepšovák ulevuje od stresu, podporuje spánek a celkově zklidňuje díky sedativním vlastnostem. Ve skutečnosti je to tak, že vyrovnává hormony způsobem, který bojuje proti nočnímu pocení. Nemáte-li aromku, „zakápněte“ si polštář. Podobný účinek jako levandule má i šalvěj muškátová. Smíchejte ji s nosným olejem (například mandlovým nebo olivovým) a jemně vmasírujte na krk a chodidla (ráno a večer). Nebo se vydejte do kuchyně.

Všemocný zázvor

Zázvor

Na noční pocení se hodí i zázvor. Kousek nastrouhejte a přidejte do šálku horké vody. Nechte 5 až 10 minut louhovat a dochuťte medem. Ihned vypijte. A jak často nápoj pít? Třikrát denně. Zázvor je totiž přirozeným zdrojem fytoestrogenů, což znamená, že může vyrovnávat hormony, zabránit výkyvům nálad i zvýšené tělesné teplotě. Zázvor navíc má protizánětlivé vlastnosti, které bojují se záněty v těle.

Aloe vera

Aloe vera

Sukulent aloe vera zastává funkci domácí lékárničky. Podporuje hojení jizev, odřenin, popálenin, léčí kožní infekce, tedy ekzém, plísně, akné, lupénku nebo pásový opar. Jeho účinky však sahají ještě dál. Fytonutrienty a fytoestrogeny v aloe vera pomáhají nejen při vyrovnávání hormonů, ale také snižují stres a zlepšují spánek. Opět totiž platí, že i v tomto případě můžete počítat se sedativními účinky i protizánětlivými účinky. Jednou denně vypijte šálek šťávy a těšte se z benefitů, které aloe přináší.

Lněné semínko

Lněné semínko

1 polévková lžíce lněného prášku, 1 sklenice teplé vody nebo mléka a med (volitelné). To je vše, co potřebujete v boji proti nočnímu pocení. Jednou denně do sklenice teplé vody nebo mléka přidejte lžičku lněného semínka, dobře promíchejte, nechte vychladnout a okamžitě konzumujte. Z jakého důvodu je to účinné? Lněná semena jsou plná prospěšných živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vláknina a lignany. Vědci je na základě jejich nutričního doporučují všem, kdo se potýkají s příznaky menopauzy, nočního pocen a návaly horka.

Zdroje: Natural Remedies for Night Sweats; Best Natural Remedies for Night Sweats

Autor článku: Lenka Šmídová; Foto: Shutterstock