Z přírody, 16. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Žluté brambory jsou fajn, ale už jste ochutnali ty fialové? Ač pochází z Peru a Bolívie, těší se oblíbenosti jak v částech Střední a Jižní Ameriky, tak i v Evropě. Který český kuchař z nich připravuje salát a proč byste je měli zkusit i vy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Fialové brambory jsou barevnými a zdravějšími bratranci běžných brambor. Jejich barva pochází z vysokých hladin molekul produkujících pigment. Tyto hlízy jsou bohaté na aktivní molekuly zvané antokyany. Jedná se o fenolové sloučeniny, které jsou zodpovědné za intenzivní zbarvení mnoha druhů ovoce a zeleniny, včetně červených hroznů, červeného zelí a samozřejmě fialových brambor. (Výzkumy ukazují, že hladiny antioxidantů v těchto bramborách jsou až třikrát vyšší než u brambor žlutých.) Není tedy pochyb o tom, že fialové zázraky jsou skutečnou superpotravinou s léčivými účinky. Co se stane, když je zařadíte do svého jídelníčku?

Ukázkový krevní tlak

Fialové extrakty z brambor prokázaly snížení krevního tlaku u osob s hypertenzí. Po čtyřech týdnech zkoumaní jedinci vykázali pokles systolického krevního tlaku o 3,5 % a pokles diastolického krevního tlaku 4,3 %. Fialové brambory tak patří k potravinám schopným kontrolovat nejen hypertenzi, ale i vznik kardiovaskulárních onemocnění. Už jste zkoušeli třeba fialovou bramborovou kaši?

Funkční trávení a zdravá střeva

Polyfenoly, tedy aktivní molekuly v purpurových bramborách, podporují zdraví střev. Uvedené „fialky“ se zároveň pyšní vysokým obsahem vlákniny, což pozitivně ovlivňuje trávení. Co byste řekli na takový bramborový salát? Populární šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ho připravuje právě z fialových brambor, v kombinaci s řapíkatým celerem, česnekem a bylinkami.

Játra v kondici

V roce 2016 byla provedena studie, která se zabývala účinkem fialových brambor na zdraví jater. Prokázalo se, že skutečně zpomalují ukládání tuků v játrech. Klinické práce vědců zároveň dokazují jejich účinek na snížení hladiny glukózy a lipidů v krvi.

Sluší se také uvést, že fialové brambory mají ekvivalentní množství sacharidů, vlákniny, bílkovin, minerálů a vitaminů. Působí tak téměř dokonale. Jedno riziko jejich nadměrné konzumace tu však přece jen je. Mohou se totiž objevit potíže se srážením krve. Vysoké množství antokyanů interaguje s antikoagulancii, což jsou léčiva snižující srážlivost krve. Z tohoto důvodu je vhodné v závislosti na anamnéze příjem purpurových brambor omezit.

Zdroj: Purple Power: 7 Benefits of Purple Potatoes; 9 Incredible Benefits Of Purple Potatoes

Autor článku: Lenka Šmídová