Z přírody, 27. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Jeden plod může vážit až dva kilogramy a často se mu říká „král ovoce“. To je mango. Už jste si z něj někdy připravili čaj? Vybrat si můžete ze studené i horké verze!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mango je výtečným zdrojem vitaminů A, C, betakarotenu, draslíku a vlákniny. Má lahodně krémovou konzistenci a příjemnou chuť. Toto jasně žluté ovoce se však neuplatňuje jenom v kuchyni. Jak působí na zdraví? Když si z něj připravíte čaj, dočkáte se těchto výhod!

Ukázková zdravotní abeceda

Pití mangového čaje (ideálně se hovoří o jednom šálku denně) snižuje riziko hypertenze, čistí zablokované krevní cévy a zlepšuje průtok krve. Stejný nápoj pozitivně působí i při léčbě cukrovky. Nelze také opomenout, že listy, které se při přípravě uvedeného nápoje využívají, obsahují značné množství vitaminů A, B a C. A jak je to s antioxidanty? Jejich množství obvykle závisí na barvě listu. (Platí však, že zelený čaj obsahuje vyšší množství antioxidantů.)

Vyjmenované antioxidanty pak pomáhají předcházet a snižovat riziko srdečních chorob, zároveň působí proti volným radikálům. Důvodů, proč tedy mangový čaj pít, je hned několik. A jak se vlastně připravuje? Jeho výhodou je, že má horkou i studenou variantu.

Mangový ledový čaj

Co se týče chladné verze, nepotřebujete sušené listy manga, ale dužninu. Připravte si dva středně velké plody manga (ideálně odrůdu Alphonso, jejíž chuť je nesmírně bohatá), 3 lžičky černého čaje nebo 2 čajové sáčky, 3 šálky vody, pár kapek citronové šťávy, nezpracovaný třtinový cukr podle chuti, pár lístků máty na ozdobu a drcený led.

Mango oloupejte a nasekejte na malé kousky. Ty dejte do lednice vychladit. Horkou vodou zalijte černý čaj a nechte ho asi tak pět minut louhovat. Sceďte jej a rovněž nechte vychladnout. Až se tak stane, přelijte ho do mixéru, přidejte studenou mangovou dužinu, led, citronovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte, dokud nedosáhne hladké konzistence. Čaj nalijte do vysoké sklenice a dozdobte mátou.

Mangový horký čaj

Budete potřebovat 1 čajovou lžičku sypaného listového čaje mango, cukr, med či jiné sladidlo. Mangové listy zalijte horkou vodou, nechte asi tak 10 minut louhovat, sceďte a dochuťte medem. Jdete do toho, nebo si z manga radši připravíte chutné smoothie?

Další info: 5 Best Benefits Of Mango Tea; What are the benefits of drinking mango tea?

Autor článku: Lenka Šmídová