Z přírody, 19. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Kdy jste si naposledy dali nějakou houbovou specialitu? Je nejvyšší čas to zopakovat, protože tenhle pokrm může v prevenci Alzheimerovy choroby sehrát klíčovou roli. Na své si ale přijde i imunita!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Houby už dávno nejsou jen sezónní záležitostí. Pro čerstvé úlovky lze do obchodu vyrazit celoročně, čehož využívá stále více lidí. Zatímco někteří si rádi pochutnají na klasice v podobě žampionů nebo hlívy ústřičné, jiní si dopřejí cizokrajné druhy, jako je například chaga (čaga) sibiřská či shiitake. A je to tak dobře! Vyšlo totiž najevo, že houby všeobecně prosívají nejen tělu, ale i hlavě. Proč byste je měli jíst jednou týdně i vy?

Mozek jako v bavlnce

Nedávný výzkum Národní singapurské univerzity prokázal, že jedinci, kteří pravidelně konzumují výše uvedené živé organismy, mají až o 50 % sníženou pravděpodobnost, že je postihne kognitivní poškození mozku. Odborníci předpokládají, že je to díky obsažené aminokyselině zvané ergothionein, která poskytuje prevenci před Alzheimerovou chorobou, zatímco upevňuje paměť a příznivě ovlivňuje pozornost i abstraktní myšlení.

„Ergothionein je jedinečný protizánětlivý antioxidant. Lidské tělo si ho ale bohužel nedokáže vytvořit samo, proto ho musí získávat výhradně z přijaté stravy. Hlavním zdrojem této cenné sloučeniny jsou všechny jedlé houby,“ vysvětluje výzkumný pracovník Irwin Cheah, jenž působí na jmenované vzdělávací instituci. Specialista zároveň připouští, že zdravotních výhod stále oblíbenější suroviny je mnohem víc. O těchto už jste někdy slyšeli?

Silná imunita a cholesterol v normě

Voňavé poklady, jež se v kuchyni dají připravit na všechny možné způsoby, mají vysoký podíl selenu. Tento minerál přispívá k ochraně buněk a tkání před toxiny i oxidačním stresem, čímž snižuje riziko mnoha závažných komplikací. Nelze jim však odepřít ani to, že vykazují neskromný podíl vitaminu D, který organismus potřebuje ke správné absorpci vápníku, přičemž bojuje proti vzniku osteoporózy. Sluší se dodat, že houby rovněž nabízí živiny, jež regulují cholesterol a urychlují metabolismus. Také máte o dnešní večeři jasno?

Zdroje: Mushrooms may reduce risk of cognitive decline; Bioactive compounds in mushrooms may fight neurodegeneration in later life

Autor článku: Ivana Koutná