Z přírody, 20. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Že jsou chilli papričky příliš pálivé? Vždyť právě proto patří k nejoblíbenějšímu koření, bez kterého by takový pokrm, jako je třeba chilli con carne, postrádal smysl. Řadí se i mezi afrodiziaka, ovšem milují ho také všichni hubnoucí i nemocní. Co mají pálivé papričky společného se životem nebo bolestmi hlavy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chilli paprička není nic jiného než plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích kupříkladu v tropech a subtropech Indie a Číny. Jeden ji miluje, druhý nenávidí. Záleží, jak moc ostrá je, tedy kolik obsahuje rostlinného alkaloidu kapsaicinu jakožto své primární složky. V každém případě se jí však nedají upřít jisté zdravotní účinky. Kde všude vám uleví? Za tohle všechno chilli papričkám poděkujete!

Podporují tvorbu červených krvinek

Chilli papričky

Chilli papričky jsou bohaté na měď a železo, jsou tak schopné léčit příznaky anémie a s ní související únavu. Kromě toho obsahují kyselinu listovou, která je klíčem v boji proti chudokrevnosti a produkci zdravých červených krvinek.

Nakopávají metabolismus a zlepšují trávicí zdraví

Jednou z největších výhod kapsaicinu je jeho vliv na zdraví střev a hubnutí. I když se o pálivých papričkách říká, že dráždí žaludek, patří k báječným prostředkům při léčbě žaludečních vředů. Skutečnost je taková, že chilli papričky, zejména ve své práškové formě, mají spoustu antioxidantů a dalších sloučenin, které zklidňují žaludeční potíže, plynatost, průjem a křeče. V neposlední řadě nakopávají metabolismus, tedy zvyšují rychlost spalování tuků. Ten, kdo chce zhubnout, by je měl v rámci zdravého životního stylu zařadit na svůj jídelníček.

Krotí bolesti hlavy

Chilli

Již zmiňovaný kapsaicin je takový malý zázrak. Používá se totiž i při bolestech hlavy a migrénách. Je to pro vás překvapení?

Bojují s plísňovými infekcemi a chřipkou

Charakteristická červená barva chilli papriček poukazuje na přítomnost betakarotenu nebo provitaminu A. (Ten je klíčem k udržení zdravého dýchacího, střevního a močového systému.) Áčko však také, a to společně s vitaminem C, taktéž ukrytým v papričkách, buduje imunitu a nedává šanci infekcím a nemocem. Suma sumárum, kapsaicin má řadu antibakteriálních vlastností a patří ke krotitelům sinusových infekcí. Při horečce, ucpaném nosu nebo alergické rýmě přidejte papričky do svého jídla!

Poskytují úlevu od bolesti kloubů

Chilli prášek

Už jste někdy zkoušeli chilli papričky aplikovat přímo na pokožku? Kapsaicin se váže na receptory bolesti a v průběhu času je znecitlivuje. Tímto způsobem ulevuje od bolesti kloubů a uplatňuje se i při léčbě pásového oparu, psoriázy nebo diabetické neuropatie, což je jedna z nejčastějších komplikací u nemocných s diabetem. Proto se nebojte papričky usušit a rozmělnit. Vytvořte pastu a tou pomažte bolavá místa.

Prodlužují život

Vědci z Číny potvrdili, že jedinci, kteří konzumují kořeněná jídla třikrát až sedmkrát týdně, prodlužují svůj život a v porovnání s ostatními tolik netrpí na srdeční choroby, respirační onemocnění a dokonce i rakoviny. To lze připsat schopnosti kapsaicinu redukovat zánět, vyčistit dýchací cesty a celkově snížit rozvoj celoživotních nemocí.

Zdroje: 13 Surprising Health Benefits of Chili Pepper You Absolutely Need to Know; Chili peppers Nutrition facts; Healthy benefits of hot peppers

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock