Z přírody, 26. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Pokud jde o zdravé stravování, klíčení semínek patří k oblíbeným domácím postupům, které zajišťují stálý přísun vitaminů a dalších látek. Už jste zkusili brokolicové klíčky? Díky nim konečně zhubnete!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ke klíčení stačí jen miska s vatou, zavařovací sklenice nebo PET lahev. Ti, kdo si chtějí ušetřit práci, pořizují si nádobu na klíčení. A co do ní dát? Přece semínka brokolice. Ví se o nich, že napomáhají antioxidační funkci těla, jsou užitečné při detoxikaci a redukují zánět. A zrovna ten třeba může za to, že se vám pořád nedaří zhubnout.

Málo kalorií, velké výhody

Chronický zánět je totiž základní příčinou obezity. Naopak, léčba zánětu a jeho eliminace snížení váhy podporuje, neboť normalizuje metabolické poruchy spojené s obezitou, včetně rezistence na inzulín. Klíčky, v podstatě nezralá verze zeleniny, pak představují koncentraci složek nezbytných pro zdravé fungování organismu. Co se týče těch brokolicových, vyzdvihuje se převážně sulforafan, jež patří mezi fytochemikálie. Proč zrovna ten i vy potřebujete?

Studie sulforafan spojily s bojem proti určitým karcinogenům. Vědci předpovídají, že uvedená látka podporuje trávení, zdraví srdce a regeneraci mozku. Hovoří se také o tom, že pozitivně ovlivňuje imunitní systém a zdraví střev. A to je docela solidní seznam benefitů, že? Věřili byste, že klíčky mají takovou moc? Pusťte se do nich!

Nejen pro milovníky bio produktů

115 gramů brokolicových klíčků obsahuje 35 kalorií, 5 gramů sacharidů, 2 gramy proteinu, 4 gramy vlákniny, 54 miligramů vitaminu C, 90 mikrogramů vitaminu A, 78 miligramů vápníku a 720 mikrogramů železa. Klíčky dále nabízejí vysokou koncentraci sloučenin, jež přirozeně posilují produkci sulforafanu. Navíc je to jídlo, které si vypěstuje sami a v pohodlí domova – po celý rok. To znamená stálý přísun chutné potraviny, jen může být součástí různých teplých i studených pokrmů.

Brokolicové klíčky, jejichž chuť je jemně kořenitá, se používají na ozdobení pečiva nebo hotových jídel, sluší jim to v zeleninových nápojích, dresincích, omáčkách, polévkách i salátech. Pochopitelně, že je lze jíst „jen tak“. Tak co, už jste se rozhodli pro klíčení?  Pak musíte vědět, že velmi důležitá je hlavně kvalita semen. Těm z hobby marketu se raději vyhněte. Semena určená na pěstování mohou být ošetřena pesticidy, proto vždy vybírejte ideálně ty v bio kvalitě. (Například semena brokolice Raab – Brassica Rapa Cymosa z ekologického zemědělství.)

Zdroje: Broccoli Sprouts For Weight Loss? Compound May Reduce Effect Of High-Fat Diet, Prevent Weight Gain; 5 Proven Benefits Of Broccoli Sprouts

Autor článku: Ivana Koutná