Ájurvédské prostředky pro špatný zrak

Z přírody, 27. 1. 2020

Foto: Shutterstock

Za žádnou cenu nechcete „skončit“ s brýlemi nebo kontaktními čočkami? Pak jezte více manga a vajec. A proč je dobré kombinovat pepř s medem a užívat tuto směs dennodenně?

Je přirozené, že zrak se vlivem stárnutí postupně zhoršuje. Jenže pozor, jsou tu i další aspekty, kvůli kterým člověk vidí rozmazaně, nebo může trpět šeroslepostí. Dle názoru expertů očím dvakrát neprospívá nezdravá strava, nadměrné používání počítače a mobilního telefonu, kouření či vystavování se UV záření bez slunečních brýlí. Ptáte se, jak vidění zachovat ostré a barevné? Své přírodní trumfy nabízí ájurvédská medicína. Tyhle prostředky by ve vašem jídelníčku neměly chybět!

Med a pepř, mocná kombinace

Těch, které by napadlo míchat pepř s medem, s největší pravděpodobností moc nebude. Ovšem spolupráce těchto domácích surovin podle všeho nese ovoce, neboť obě vykazují protizánětlivé vlastnosti. Seznámíte tyto prověřené ingredience i vy? Pravidelná konzumace prý svede zázraky…

Mango, exotické léčivo

O mangu je známo, že poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami, přispívá k regulaci cholesterolu a podporuje bezproblémové trávení. Končí tím seznam jeho pozitiv? Ani náhodou. Plod mangovníku, jenž tvoří základ asijské kuchyně, nabízí i nemalé množství vitaminu A. Ten je důležitý pro ostrý zrak, přičemž jeho optimalizovaná hladina v těle zabraňuje suchým očím a tlumí záněty. Nelze opomenout, že „áčko“ také hraje nezbytnou roli v rozlišování barev.

Vejce jako překvapivý parťák

Příznivci ájurvédské medicíny se domnívají, že vidění příznivě ovlivňují i v minulosti zatracovaná vajíčka, respektive žloutky. S tímto tvrzením souhlasí také vědečtí výzkumníci, kteří poukazují na jejich skutečně vysoký podíl luteinu, lecitinu a cysteinu. Tyto aminokyseliny a sloučeniny bojují proti závažným komplikacím, a to včetně šerosleposti, šedého zákalu, makulární degenerace či poškození sítnice. O důvod víc, proč pro vajíčka vyrazit do obchodu, nemyslíte?