Stravovací trendy letošního roku, které zachutnají i vám

Výživa, 13. 1. 2020

Foto: Shutterstock

Když se v americké Philadelphii konala Výroční konference o potravinách a výživě (FNCE), které se zúčastnilo více než 10 000 odborníků z potravinářské a výživové komunity, vzešel z toho seznam aktuálních trendů zdravé výživy. O čem se bude v roce 2020 nejvíc mluvit?

Ketovka“, strava postavená hlavně na proteinech, nebo snad život bez masa? Tohle teď poměrně dost frčí!

Bezlepkové stravování

Lepek není příčinou všech zdravotních problémů v západním světě, nicméně mnoho lidí na něj má intoleranci. I proto se obrovskému zájmu těší stále se rozrůstající nabídka produktů bez lepku, což je užitečné pro ty, kdo mají skutečnou celiakii nebo potvrzenou alergii.

Protein

Prominentní obsah bílkovin byl opakujícím se tématem velkého počtu produktů na veletrhu. A aby ne. Před lety se protein spojoval hlavně s fyzickou aktivitou a sportovními výkony, nicméně dnes představuje způsob, jak tělo zasytit a dopřát mu náhradu za uhlohydráty (zejména u jedinců, kteří dodržují dietu typu keto nebo paleo). Navíc, mnoho z těchto zdrojů bílkovin jsou rostlinného původu, což přitahuje vegetariány a vegany.

Rostlinné „mléko a mléčné výrobky“

Mandlová, sójová, ořechová či třeba kokosová mléka a výrobky z nich zastupují „klasické“ mléčné produkty. Jejich nákupem (nebo vlastní výrobou) se podporuje myšlenka, že zvířata, která se chovají vyloženě pro mléko a maso, mnohdy mají nedůstojný život. Přednost jim pochopitelně dávají i jedinci s intolerancí laktózy.

Strava bez masa

Ano, život je bez masa je čím dál běžnější. Zdravá a rostlinná strava skládající se převážně ze zeleniny, ovoce, dobrých tuků (ořechů a semen) a mírného množství zrn, patří ke stálicím ve stravovacích trendech. Stejně jako jídelníček, který známe z dovolené.

Středomořská strava

Středomořská strava je složena zejména z čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěniny, olivového oleje jako hlavního zdroje tuků, ryb a omezeného množství masa, mléčných výrobků a vína. Patří k neoblíbenějším trendům, které se zároveň nejsnadněji udržují.

Probiotika a prebiotika

Odborníci apelují na to, že trávicí zdraví je nesmírně důležité. Proto se soustředí na stav gastrointestinálního traktu a střevního mikrobiomu (mikroflóry). Výzkum v posledních několika letech ukázal, že změny právě v mikrobiomu souvisí s několika nemocemi, jako je metabolický syndrom, obezita, diabetes a dokonce i rakovina. Strava bohatá na rostliny se spoustou vlákniny a prebiotických a probiotických potravin však tělo ovlivňuje jedině pozitivně. A jak je to s ketogenní stravou? Na výše uvedeném veletrhu příliš zastoupena nebyla.