Výživa, 4. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Zase má spoustu modřin, chutná mdle nebo je přezrálé? Rajče si může svoji čerstvost zachovat mnohem déle! Jak je to se stonkem, sáčkem i léčivými účinky? Tyhle fígle vám ušetří čas i peníze.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Celoročně se mnoho našich jídel točí kolem rajčat nebo nějakých jejich derivátů, například rajčatové pasty či konzervovaných rajčat. Tahle plodová zelenina je zkrátka nedílnou součástí kuchyně ve všech koutech světa. Což ovšem znamená, že se okolo ní rojí mnoho mýtů. Pokud jde o zrání, skladování a uchování této dobroty, nevěřte všemu, co uslyšíte. Tyhle věci si rozhodně můžete dovolit!

Pokojová teplota versus lednice

Rajčaty by se měla skladovat při pokojové teplotě, ovšem pokud nejsou velmi, velmi zralá. Platí, že chcete-li proces zrání zastavit, můžete je dát do ledničky, tedy zchladit, nicméně maximálně na jeden až dva dny.

Ta věc se stonkem

Někdo říká, že je moudré ukládat rajčata stonkem nahoru, jiný zase trvá na opaku. A pravda? Přestože to může působit trochu divně, skladování čerstvých rajčat stonkem dolů může zabránit otlakům, kterým se někdy říká „modřiny“. Co se týče odkrývání a zakrývání při samotném zrání, platí selský rozum.

Papírový inkubátor

Do jedné vrstvy v papírovém sáčku vložte nezralá rajčata a volně je zavřete. Sáček nechte na teplém a suchém místě a denně zjišťujte, jak na tom vaše rajčata jsou. Ostatně, zájem všech je mít co nejčerstvější a nejhojnější „úlovek“. Rajče je totiž plodem budoucnosti.

Možná vás to překvapí, ale vědci zkoumají její vztah k prevenci rakoviny prsu, močového měchýře, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku, žaludku, plic, vaječníků, slinivky břišní a prostaty. Využívá se i coby „oddalovač“ cukrovky, srdečních chorob a cév (kardiovaskulární onemocnění), katarakty a astmatu. Někteří lidé na rajče nedají dopustit při léčbě vysokého krevního tlaku, osteoartrózy, běžného nachlazení, zimnice a poruch trávení. Vysvětlení je přitom jednoduché.

Rajčata obsahují chemikálii zvanou lykopen, o které se předpokládá, že hraje roli v prevenci rakoviny. (Pro tělo je snazší přijímat lykopen pocházející z rajčatových produktů, jako je rajčatová pasta nebo šťáva.)

Vědecká vize

Americké ministerstvo zemědělství (USDA) a vědci z americké Purdueovy univerzity dokonce vyvíjejí rajče, jež oproti tomu „klasickému“ obsahuje více než dvakrát tolik lykopenu – a zároveň má delší trvanlivost. Tato rajčata, která jsou „ve výrobě“, bývají modifikována kvasinkovým genem zpomalujícím proces zrání, což umožňuje více času pro akumulaci lykopenu. Vědci si však myslí, že než se tenhle zázrak dostane na pulty obchodů, ještě to nějaký ten rok potrvá. Vlastní zahrádka to tedy do té doby jistí.

Zdroje: The Health Benefits of Tomatoes; The Best Way to Store Tomatoes

Autor článku: Andrea Veselá