Výživa, 10. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Bez bílkovin, tuků a sacharidů se lidské tělo neobejde. Jenže všeho moc škodí. Reagujete na skryté signály, které prozrazují, že jich přijímáte až příliš?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sacharidy se obvykle vyskytují v pečivu, těstovinách, celozrnných výrobcích, rýži, bramborách a zpracovaných potravinách. Někteří lidé je dělí na dobré a špatné, nicméně rozhodně se jim nedá upřít to, že dodávají energii k pohybu a ty složitější neboli komplexní zajišťují pocit sytosti. Jejich nadměrná konzumace však může vést k negativním účinkům. Opravdu jste to s nimi nepřehnali? Všímejte si těchto varovných znamení.

Žízeň

Bože, to sucho v ústech vás neskutečně sužuje. Potřebujete velkou sklenici vody, za chvíli po ní další, a končíte u celé láhve. Je snad váš pitný režim nedostatečný? Nikoli. Pokud jste jedli jídlo s vysokým obsahem sacharidů, hladina cukru v krvi vzroste, takže máte větší žízeň a chodíte častěji na malou. Voda totiž pomáhá rehydratovat krevní oběh a odstraňuje přebytečný cukr močí.

Únava a malátnost

Pořádně se najíte, ale po chvíli máte pocit, že si potřebujete zdřímnout. Hladina energie klesne. Jedná se o typický projev pořádné dávky sacharidů, které v nadměrném množství zvyšují hladinu cukru v krvi, takže tělo spíš provokují ke krátkým dodávkám energie, což nakonec vede ke kolizi, vyčerpání a únavě.

Zácpa

Už tři dny se trápíte, máte nafouklé břicho, nadýmáte se a leckdy i svíjíte v křečích. Ano, je to tak. Viníkem opět mohou být sacharidy, které kromě jiného způsobují problémy s trávicím traktem a rozpadáním se potravin ve střevech. Konzumujete-li hodně těch rafinovaných, ke kterým patří bílá rýže, chléb či brambory, počítejte s nedostatkem vlákniny a tím i problémovým vyprazdňováním.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy a migrény patří mezi zdravotní příznaky, které byste nikdy neměli ignorovat. Ve skutečnosti mohou být známkou toho, že vaše tělo je vyloženě zatěžováno nadměrným příjmem sacharidů, kupříkladu v podobě bílého pečiva nebo oblíbených těstovin.

Výkyvy nálad

Únava nebo zácpa jsou jen některými projevy přemíry sacharidů. U některých lidí ovlivňují i náladu, neboť se mění na cukr. Ten sice na chvíli způsobí pocit štěstí a euforie, ale jakmile jeho hladina klesne, přichází na řadu letargie a emocionální bouře. Výkyvy nálad jsou tak jen doprovodnou reakcí na nesprávně zvolené jídlo.

Problémy s hubnutím

Chcete-li zhubnout, sacharidy omezte. Jejich vysoké množství navyšuje denní energetický příjem, přispívá k pocitu hladu, rychlejšímu metabolismu na glukózu, tím i náhlému nárůstu hladiny cukru v krvi a podpoře produkci inzulínu. Ten stimuluje produkci olejové žlázy, což způsobuje vyrážky a akné. A když inzulín absorbuje glukózy až příliš mnoho, přemění se na tuk a uloží do těla. Nic moc vyhlídky.

Autorský článek

Další info: 8 Side Effects of Eating Too Many Carbs; 8 Warning Signs You’re Eating Too Many Carbs

Autor článku: Ivana Koutná