Schopnosti pepře, které si vaše tělo zamiluje

Výživa, 27. 7. 2020

Foto: Shutterstock

Oceníte ho při hubnutí, grilování i střevních problémech. Jak to má s ozdravováním masa a proč se po něm cítíte šťastněji? Tahle fakta vás přesvědčí, že se stále jedná o velmi ceněné zboží.

Pepř černý, tedy plod pepřovníku černého, pochází z Indie a je považovaný za nejběžněji používané koření světa. I když není nijak vzhledově výrazný, jeho chuť i vůni si nelze s ničím splést. Považujete ho za skromný doplněk kuchyně, který pouze obohatí vaše jídlo? Tohle koření vás dostane!

Pepř je dobrým zdrojem manganu

Minerál mangan je důležitý pro udržování optimální hladiny cukru v krvi, antioxidační kapacitu, zdraví kostí a pokožky a zejména pro produkci kolagenu (ten brání stárnutí!). Dvě lžičky černého pepře přitom nabízejí 37 % doporučeného denního příjmu manganu.

Pepř bojuje s tukovými bochánky

Piperin, bioaktivní sloučenina přítomná v černém a zeleném pepři (a v menší míře i v tom bílém), bojuje proti tělesnému tuku a snižuje hladinu lipidů v krevním oběhu. Navíc se zdá, že piperin potlačuje tvorbu nových tukových buněk. Dokáže však zabrat i v jiných oblastech.

Zlepšuje náladu a ovlivňuje zdraví mozku

Ze studie na zvířatech, jejíž výsledky přinesl v roce 2018 časopis Physiology & Behavior, vyplynulo, že piperin v černém pepři zmírňuje příznaky deprese. Vědci vysvětlují, že se něco takového děje díky tomu, že právě piperin zvyšuje produkci hormonu serotoninu, který se nazývá „hormonem štěstí a radosti“.

Pepř dělá maso méně karcinogenním

Pepř a kurkuma snižují oxidaci lipidů při tepelné úpravě masa, což brání produkci toxických sloučenin. Až tedy příště budete chystat hamburgery, nezapomeňte použít obě zmiňovaná koření! Ostatně, jedno bez druhého nemůže být. Kurkumin, aktivní látky kurkumy, je špatně vstřebávána, proto potřebuje pepř (piperin), aby se zvýšila její biologická dostupnost. Není tedy žádným překvapením, že mnoho tradičních receptů, jako je kari, vyžaduje vzájemnou spolupráci těchto léčivých „dochucovadel“.

Blokuje zánět

Nežádoucí chronický zánět je příčinou několika nemocí. Piperin v pepři však nabízí protizánětlivý účinek a uplatňuje se hlavně při střevním onemocnění a žaludečních vředech.

Pepř pomáhá trávení

Piperin stimuluje produkci žaludeční kyseliny, pomáhá tak při trávení a rozkladu potravy. Aktivuje také pankreatické enzymy, jež pomáhají zpracovat uhlohydráty, bílkoviny a tuky a zároveň zkracuje dobu potřebnou k tomu, aby jídlo prošlo trávicím traktem. Taky dobrá zpráva, že? A co dalšího pepř umí?

Zabíjí nepřátelské bakterie

Černý pepř je nepřítel patogenních bakterií, jako je Staphylococcus aureus. Ne nadarmo ho naši předkové pepř používali k tomu, aby zabránili znehodnocení potravin!