Zapomeňte na hladové saláty, zkuste takové, co vás zasytí

Výživa, 25. 5. 2021

Foto: Shutterstock

Ať už se chcete na léto dostat do formy nebo jen chcete odlehčit svůj jídelníček od hutných jídel a dopřát si něco čerstvého a lehkého, sáhněte po salátu. Dejte sbohem předsudkům, že vás nezasytí, a vyzkoušejte kombinaci s čerstvými sýry.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Konec jara a začátek léta je pro hravé recepty jako stvořený. Z čerstvé zeleniny můžete vybírat různé listové saláty, květák, cukety, kedlubny, mangold nebo třeba zelené fazolky či hrášek. Kombinaci čerstvé zeleniny můžete obohatit nasekanými oříšky a čerstvým sýrem. Čím dál větším hitem se stávají kozí nebo ovčí sýry. Aby váš salát dosáhl té nejlepší chuti, měli byste vybírat z kvalitních potravin, které nabídne například ekologické zemědělství.

Nejen pro mlsné jazýčky

Místo ve všem jídelníčku by měla mít především kvalitní zelenina, kterou doplníte hodnotným sýrem (ideálně opět v bio kvalitě).  Vyzkoušejte některý z následujících receptů na saláty, po kterých hlad rozhodně mít nebudete!

Míchaný zeleninový salát s halloumi sýrem

  • 200 g bio halloumi sýru
  • 200 g bio rajčat nakrájených najemno
  • 1 ks bio chilli papričky
  • 1 ks bio červené cibule
  • 1 ks bio červené papriky
  • dvě hrsti pokrájeného bio hlávkového salátu
  • 100 ml bio rostlinného oleje
  • 1 lžíce medu v bio kvalitě
  • sůl a pepř na dochucení

Z oleje, medu a nasekané chilli papričky umíchejte zálivku. Dále si nakrájejte sýr na tenké plátky a nasucho grilujte z obou stran dozlatova. Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, salát vyperte a natrhejte. Vše smíchejte, nahoru přidejte sýr a podlijte zálivkou.

Salát s pečenou řepou a kozím sýrem

  • 50 g bio kozího sýru
  • 2 ks bio červené řepy
  • hrst bio rukoly
  • lžička bio hořčice
  • lžička bio cukru
  • 100 ml bio rostlinného oleje
  • šťáva z bio citrónu
  • hrst bio vlašských ořechů
  • sůl a pepř na dochucení

Nejprve si připravte řepu. Oloupejte ji a pečlivě ji očistěte. Potřete olejem a zabalte do alobalu. V troubě pečte na 200 stupňů asi hodinu a půl. Během této doby si přichystejte dresink. Do misky přidejte olej, citronovou šťávu, hořčici, cukr a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte tak, aby se všechny ingredience spojily. Jakmile budete mít hotový dresink, připravte si ořechy. Ty nasekejte najemno. Do velké mísy vložte očištěnou rukolu, nakrájenou řepu, sýr na kostičky a ořechy. Vše zalijte dresinkem a dobře promíchejte.

Kvalita především

Pro kvalitní biopotraviny můžete vyrazit přímo na ekofarmu. Biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství vám zejména na jaře a v létě nabídnou širokou škálu plodin, ze kterých připravíte pokrmy různých barevných variací i chutí. Bio ovoce i bio zelenina se pěstují na zcela přírodní bázi a při ošetřování se nepoužívají průmyslová hnojiva ani pesticidy. Nebo můžete zvolit koupi prostřednictvím bedýnkových systémů farem či biopotraviny nakoupit ve vašem oblíbeném obchodě. Vždy však dbejte na to, aby produkt nesl označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


Zobrazit diskuzi ke článku