Výživa, 19. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Opravdu je řecký jogurt takové terno, jak se povídá? Už to tak vypadá. Upravit vám může nejen krevní tlak, ale i trávení. Přivítá ho také imunita a kosti, stejně jako pokožka, vlasy i nehty!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na pultech obchodů je k dispozici mnoho mléčných výrobků, ovšem ten, který v žebříčku popularity stále okupuje přední pozice, je řecký. Proč tomu tak je, když oproti „obyčejným“ jogurtům bývá dvakrát tak drahý a o poznání tučnější? Jeho kouzlo spočívá v jiné technologii výroby, vyšším podílu cenných živin i fantastických zdravotních přínosech. Co říkáte na tyhle?

Co lžička, to lépe fungující trávení

Jednou z hlavních výhod uvedeného produktu jsou obsažená probiotika. Pokud tápete, co si pod tímto termínem vlastně představit, laicky se dá říct, že jsou to „hodné“ bakterie příznivě ovlivňující střevní mikroflóru. Čím více se jich pak ve vašem systému zabydlí, tím lépe samotné trávení funguje. A co víc, probiotika také posilují imunitu, zasahují do regenerace tkání, regulují chuť k jídlu a podporují dobrou náladu.

Ukázkový krevní tlak. Ani ten vás nemine

Jak udržet tlak pod kontrolou a snížit tak riziko kardiovaskulárních chorob? Kromě pravidelného pohybu, vhodné stravy a dostatku odpočinku je klíčem k jeho normalizaci řecký jogurt. Nabízí totiž nemalé množství draslíku. Tento minerál představuje prevenci arteriální hypertenze, neboť zabraňuje zúžení cév a vyrovnává negativní účinky sodíku.

Silné kosti a štíhlé křivky

Přísahali byste se, že vápník je dobrý jenom pro kosti a zuby? Pak jste zřejmě nikdy neslyšeli, že rovněž urychluje spalování tuků, tlumí příznaky premenstruačního syndromu a ochraňuje před diabetem. Zároveň povzbuzuje činnost nervů a omezuje pravděpodobnost rakoviny střev. Tedy alespoň podle odborníků, kteří poukazují na to, že jeden kelímek bílé řecké dobroty splňuje asi tak 19 procent denní doporučené dávky vápníku.

Krémový zdroj energie, na němž si smlsnete

Zmiňovanému jogurtu nelze odepřít ani to, že nabízí poměrně hodně bílkovin, jež dodávají energii, podílejí se na budování svalové hmoty a udržují rovnováhu tekutin v těle. Co říct mají také k produkci hormonů, zatímco přímo ovlivňují stav pokožky, nehtů a vlasů. Načerpáte je právě tímto lahodným způsobem?

Další info: 6 Fantastic Health Benefits of Greek Yogurt; Is Greek yogurt good for you?

Autor článku: Lenka Šmídová