Výživa, 24. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Názor, že se tělo obejde bez tuků, je předpotopní. Pokud usilujete o výstavní pleť, vlasy nebo funkční reprodukční systém, rozhodně je ze své stravy nevylučujte, byla by to velká chyba!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dřív se před konzumací tuků varovalo. Pokud však sledujete moderní trendy, víte, že nízkosacharidové diety, jako je paleo a keto, které jsou velmi oblíbené, tuky doporučují. Poukazují tak na to, že zdravý tuk, tedy ten, který tělo přijme z ořechů, semen, sýrů, vaječných žloutků, olivového oleje a mnoha dalších potravin, tělo potřebuje. Hraje totiž řadu důležitých rolí ve fungování organismu. Proč se bez něj neobejde?

Udržuje tělo v teple

Ostatní na sobě mají tričko, vy se třesete zimou i v huňatém svetru. Jedná se o jednu z výmluvných známek nedostatku tuků ve stravě. Bez nich se tělo není schopné zahřát na optimální provozní teplotu.

Přispívá ke vstřebávání živin

Některé vitaminy jsou rozpustné v tucích, což znamená, že tuk z potravy je nezbytný, aby je organismus mohl plně absorbovat trávením.

Podporuje paměť i soustředění

Jedním z největších tipů od neurologů, jak zlepšit zdraví a fungování mozku, je konzumace zdravých tuků, včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud se tedy chystáte na test, nebo chcete podpořit paměť, posvačte nějaké ořechy či avokádo.

Pečuje o dýchání

Ne, to není vtip. Plíce jsou pokryty látkou vyrobenou z nasycených tuků – druh obsažený v plnotučných mléčných výrobcích, másle a kokosu. Pokud nejíte dostatek těch nasycených, může dojít ke zhoršení zdraví plic. Ostatně, některé studie se již zabývají vazbou mezi konzumací tuků a astmatem.

Stará se o reprodukční systém

Příjem tuku je zásadní pro udržení rovnováhy hormonů, jako je estrogen a testosteron, a tím i funkčnost reprodukčního systému. V některých extrémních případech studie naznačují, že omezení tuku v potravě může vést dokonce až k neplodnosti.

Omezuje výskyt vrásek

Zdravá, zářivá a mladě vypadající pleť? Tuky to zařídí. Jsou důležité pro prevenci vrásek a tvorbu nových kožních buněk, které nahradí ty opotřebované nebo odumřelé. Zároveň se postarají o lesk vlasů, jejich rychlejší růst a sílu. Jelikož jsou totiž nápomocné při vstřebání vitaminů a minerálů, zajištují přísun a zpracování těch správných živin.

Snižuje krevní tlak

Tuky pomáhají snižovat krevní tlak. Stačí trochu sodíku navíc, třeba ve slanině a sýru, a krevní tlak stoupá. Vědci však poukazují na to, že zvýšení příjmu tuků (zejména těch mononenasycených) krevní tlak snižuje. Z tohoto důvodu v kuchyni často používejte olivový olej.

Zdroje: All About Fats: Why You Need Them in Your Diet; Why We Actually NEED To Eat Fat In Our Diets

Autor článku: Petra Chmelová