Přínosy kokosové vody, kvůli kterým byste ji měli zahrnout do pitného režimu

Výživa, 28. 4. 2020

Foto: Shutterstock

Patříte mezi příznivce exotických plodů s tvrdou skořápkou na povrchu a bílou dužinou uvnitř? V tom případě si kokosovou vodu jistě oblíbíte. Mimochodem, tohle občerstvení normalizuje tlak a zlepšuje pH těla.

V současné době je kokos hodně vychvalovaným přírodním produktem. Jeho chuť je tak specifická, že poptávka po kokosovém cukru, krému, mouce, mléku i oleji neustále vzrůstá. Co ale taková voda? Ani tu by žádný příznivce zdravé stravy neměl opomíjet! Jaké má schopnosti a proč udělá dobře i vašemu tělu?

Regulace krevního tlaku. Tou nikdo nepohrdne

Zmíněný nápoj získávaný z mladých zelených ořechů je vlastně alternativní medicínou, jež pomáhá bojovat proti arteriální hypertenzi. Je to proto, že obsahuje vitamin C, který spolu s přítomným hořčíkem a draslíkem vyrovnává negativní účinky sodíku. Tím přispívá k normalizaci krevního tlaku, tudíž zmenšuje i hrozbu kardiovaskulárních chorob. Naordinujete si dva šálky denně?

Dietní pomocník, který zachutná

Kokosová voda je ideálním prostředkem při redukci váhy. V jejím složení se totiž vyskytuje minimum kalorií, cukru, tuku i cholesterolu. Na stranu druhou tenhle povolený a lahodný doping nabízí vysoký podíl několika bioaktivních enzymů, jež podporují trávení i metabolismus tuků. Nelze opomenout, že jeho nutriční profil povzbuzuje detoxikační procesy a tím i odstraňování odpadních látek.

Vylepšené pH. To se hodí

Všudypřítomný stres, toxická zátěž, strava s velkým množstvím kyselinotvorných potravin nebo nadměrné užívání některých léků. Tohle všechno narušuje pH organismu a nahrává tak jeho překyselení, což zvyšuje pravděpodobnost revmatoidní artritidy, diabetu a osteoporózy. Ovšem dochází také k poruchám jaterních funkcí, přičemž se oslabení nevyhne ani imunitnímu systému. Jak situaci napravit? Jednou z možností je konzumace kokosové vody s alkalizujícími vlastnostmi, jež pomáhá obnovovat „zdravé“ pH v celém systému.

Delší mládí, které si zasloužíte

Tropické občerstvení má kromě jmenovaných výhod i další podstatné pozitivum. Osvěžující nápoj překypuje cytokininy, což jsou látky zpomalující stárnutí buněk a tkání. Poznatky několika vědeckých studií se rovněž shodují v tom, že zároveň omezuje riziko vývoje degenerativních chorob souvisejících s věkem.