Potraviny, které způsobují rychlejší stárnutí pokožky

Výživa, 31. 5. 2020

Foto: Shutterstock

Pochopitelně, že stárnutí nikdo nezastaví. Dá se však zpomalit. A to tím, že přestanete jíst jídlo, které pleti a vůbec celému organismu nedělá dobře. Které to je a proč se konzumace některých potravin odráží i ve vaší tváři?

Za stárnutím stojí mnoho faktorů. Mezi ty nejhlavnější patří geny, ovšem následované kouřením, slunečním světlem a hlavně stravou. Právě jídlo se totiž hodně zapojuje do procesu zdravého stárnutí buněk. I proto odborníci říkají, že drahé krémy sice mohou pleti prospět, nicméně klíčem k mladistvému vzhledu je jídelníček. Co z něj určitě vynechat?

Polotovary a balená jídla

Rychlé občerstvení, všechna ta úhledně zabalená jídla, která stačí ohřát v mikrovlnce, sice šetří čas, ale na druhou stranu obsahují hodně sodíku, nasycených tuků, trans-tuků a cholesterolu. Říká se, že člověk je tak starý, jak staré jsou jeho cévy. Při ateroskleróze se ucpávají – rychleji stárnou, a s nimi i celý organismus.

Zákeřný margarín

Kvůli obsahu nasycených tuků získal margarín hroznou pověst.  Ovšem oprávněně. Měl být řešením, které by nabídlo ocenit chuť másla bez živočišného tuku, ale ve skutečnosti je v něm nadmíra špatných tuků. Ty dehydratují organismus, způsobují vrásky a zvyšují riziko chronických onemocnění. (Podle výživových specialistů v margarínech obsažené tuky jsou nejškodlivějším tukem vůbec.)

Energetické nápoje

Energetické nápoje mají vysoký obsah cukru, kofeinu, sodíku a kyselin. Některé možná (v nouzi) povzbudí, ale za jakou cenu? Nadměrná konzumace sladkých nealkoholických nápojů urychluje stárnutí buněk. Rozhodně je tak lepší soustředit se na své spánkové návyky a práci vyvažovat dostatečným odpočinkem.

Pokrmy s přidaným cukrem

Cukr je zodpovědný nejen za kila navíc, ale i vrásky, problémy s hladinou cukru v krvi, záněty, zubní kazy nebo zvýšené riziko srdečních chorob. Držte se dál od sladkostí, pečiva, sladkých nápojů a dezertů, déle si zachováte mladistvý vzhled!

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Chléb a těstoviny z rafinované bílé mouky mají vysoký glykemický index, což znamená, že rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Co to pro vás znamená? Vědci dokázali, že rafinované sacharidy způsobují akné a urychlují stárnutí kůže. Když už tedy nášup těstovin se sýrovou omáčkou, tak s mírou!

Uzeniny

Párky, slanina a lahůdky, které jsou milovány mnoha lidmi, obsahují hodně soli a konzervačních látek. Bohužel, i konzumace zpracovaného masa vede k dehydrataci, vyvolává zánět a ovlivňuje biologický věk. Nedejte jim šanci!