Výživa, 20. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Nejen v chladnějších dnech roku si člověk rád dopřeje nějakou tu dobrou polívčičku, o které již naše babičky říkávaly, že je to grunt. Polévky být mohou součástí oběda i samostatným jídlem. Ale jsou zdravé? Nedělejte tyhle chyby!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Polévky jsou prostě dokonalé. Dají se uvařit z toho, co dům dal, zasytí, některé z nich jsou připravené za velmi krátkou chviličku, a to bez nutnosti kulinářských zkušeností, také připraví žaludek na hlavní jídlo a v neposlední řadě hydratují organismus. Často se však přehlíží skutečnost, že polévky mohou obsahovat složky, které jsou nezdravé. Na co byste si i vy měli dávat pozor?

Bujónové kostky

Bujónové kostky šetří čas a zintenzivňují chuť polévek. Je však třeba říci, že ani masový ani zeleninový bujón nedostaly název podle suroviny, která tvoří základ výrobku. Pravda je docela jiná. Velmi častými ingrediencemi těchto kostek převážně bývají různé zvýrazňovače, například známý glutaman sodný. Barvu zase dodávají umělá barviva. Co se týče přidaného sodíku, tak ten zase zvyšuje krevní tlak, zadržuje vodu a způsobuje nadýmání. Zkrátka, nic moc zdravého….

Smetanové, krémové základy

Krémové polévky, kupříkladu se smetanou, jsou nabité kaloriemi a nasycenými tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, v jejichž konzumaci zvláště Češi zaujímají přední místo na světovém žebříčku. Nadbytek tuků s nasycenými mastnými kyselinami stojí třeba za poklesem poznávacích funkcí, zhoršenou pamětí a orientací.

A zase ten cukr

Cukr bývá běžnou součástí nejen rajčatových polévek. Jako součást zdravé a vyvážené stravy je doporučený příjem pro všechny cukry stanoven na 90 gramů, což představuje asi 15 kostek cukru nebo 7 kousků ovoce. Skutečně se do tohoto limitu vejdete, včetně přislazované polévky? Pokud ne, dejte si pozor. Zvýšený příjem cukru je významným faktorem pro rozvinutí vysokého krevního tlaku.

Tučné maso

Do některých polévek, třeba boršče, patří maso. Ale jaké? Vybíráte to libové, nebo dáváte přednost tučnějšímu, které přispívá k břišnímu tuku? Soustřeďte se na kvalitní libové maso s velkým množstvím bílkovin a minimem tuků. Tělo vám poděkuje.

Nevhodné sýry

Sýr se jeví jak báječný přídavek do polévky. Když se však jeho tučnost spojí se solemi a tučnějším základem samotné polévky, vyjde z toho mnoho kalorií na úkor živin. Pak se takové jídlo dá nazvat jako „víc škody než užitku“.

Další info: Why Your “Healthy” Soup Is Unhealthy; Is Soup Healthy, and Which Types Are Best?

Autor článku: Andrea Veselá