Nejčastější mýty o mléce, kterým stále věříme

Výživa, 9. 9. 2020

Foto: Shutterstock

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina – vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o něm kolují různé mýty.

Odtučněnému mléku chybí živiny

Odtučněné mléko se od více tučného mléka liší pouze v obsahu tuku. Obsah bílkovin i minerálních látek je stejný. Odtučněné mléko má pouze mírně nižší obsah vitaminů rozpustných v tucích, ale při běžné stravě jsou tyto nedostatky hravě vyrovnány.

Vysoká teplota zbaví mléko vitaminů

Tepelné ošetření mléka je jedním ze základních kroků k dosažení zdravotní nezávadnosti a údržnosti mléka. Konkrétně u výroby trvanlivého mléka se používá sterilace při teplotách vyšších než 100 °C. Sterilace deaktivuje všechny přítomné mikroorganismy a většinu enzymů.

Vysoká teplota nemá na mléko velký vliv, mírně se mění chuť a barva mléka, ale ztráty vitaminů a minerálních látek nepřesahují 10 %.

Mléko přímo od krávy je nejlepší

Po chuťové stránce může být syrové mléko atraktivnější, což je především dáno vysokým obsahem tuku. Syrové mléko bez tepelné úpravy ale není určeno k přímé konzumaci, jelikož je tu velké riziko mikrobiální kontaminace.

Mléko podporuje tvorbu hlenu

Tato tvrzení jsou často publikována, ale pravda to není. Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak, který může být subjektivně vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy „hlenutvorné“ potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky.

V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal, a to ani u dětí trpících astmatem.