Výživa, 16. 11. 2022

Foto: Shutterstock

O rostlinné stravě v dnešní době slýcháme velmi často a v listopadu, který je světovým měsícem veganství, se její výhody zmiňují ještě o něco víc. Pokud však chceme rostlinnou stravu do našeho jídelníčku zařazovat ve větší míře, musíme dbát na dostatečný příjem živin. Přečtěte si, na jaké potraviny rostlinného původu se zaměřit, abyste konzumovali dostatek bílkovin, sacharidů a tuků

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zatímco vegetariánství spočívá v naprostém vyřazení masa z jídelníčku, pojem rostlinná strava označuje spíše určitý důraz na potraviny rostlinného původu v podobě barevného ovoce a zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin.

„Přínosů konzumace rostlinných potravin je mnoho a jsou dobře známé. Nutričně jsou velmi bohaté, takže v poměru ke kalorické hodnotě obsahují velké množství živin,“ říká expertka na výživu Susan Bowerman. „Ovoce, zelenina, fazole a celozrnné obiloviny jsou navíc skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a fytonutrientů a neobsahují žádný cholesterol. Většina z nich je také bohatým zdrojem vlákniny, takže vás dostatečně zasytí a prospějí vašemu trávení,“ dodává Bowerman.

Bílkoviny, sacharidy a tuky

Bílkoviny, sacharidy a tuky tvoří tzv. „velkou trojku“, proto se jim také říká makronutrienty. Aby vaše tělo správně fungovalo, potřebujete nejen všechny tyto makronutrienty ve správném poměru, ale i dostatek mikroživin v podobě vitaminů a minerálů. A to vše mohou mnohé rostlinné potraviny tělu poskytnout.

Zařazení většího množství rostlinné stravy do vašeho jídelníčku je tedy určitě dobrý nápad. Je však třeba dbát na to, abyste konzumovali dostatek živin. Následující seznam vám v tom určitě pomůže:

Bílkoviny

Mezi hlavní rostlinné zdroje bílkovin patří fazole, hrách a čočka, ale obsahují je i celozrnné potraviny.  I když jsou celozrnné potraviny spíše zdrojem sacharidů, mají však i jednu velkou výhodu: obsahují důležité esenciální aminokyseliny. Jednou z mála kompletních rostlinných bílkovin je pak sója, která obsahuje všech devět těchto aminokyselin, jež si naše tělo nedokáže samo vyrobit.

Kromě luštěnin a celozrnných potravin jako je hnědá rýže, oves, quinoa či proso, patří mezi bohaté rostlinné zdroje bílkovin také sójové mléko, sójový sýr, sójový jogurt, tofu, tempeh, ale i proteinové nápoje vyrobené ze surovin jako je sója, hrách, rýže, konopí, oves nebo quinoa.

Sacharidy

Do této kategorie spadá veškeré ovoce, zelenina a také zmíněné celozrnné výrobky. Ty obsahují nejen sacharidy, které našemu tělu slouží jako palivo, ale jsou také skvělým zdrojem vlákniny. Jediným přirozeným zdrojem sacharidů živočišného původu je mléko, a to díky cukru v podobě laktózy.

Tuky

Výborným zdrojem tuků jsou ořechy, kokos, semínka, avokádo nebo olivy. Patří sem také výrobky z těchto potravin, například ořechová a semínková másla a oleje nebo avokádový a olivový olej. S výjimkou kokosu jsou rostlinné tuky převážně nenasycené, a obecně jsou považovány za zdravější než nasycené tuky obsažené v živočišné stravě.

Když se řekne rostlinná strava, většina z nás si vybaví pouze ovoce a zeleninu. Rostlinného původu jsou však i fazole a obiloviny, ale také bylinky a koření používané k dochucování jídel. Když spočítáte všechny potraviny, které za den sníte, možná zjistíte, že už nyní konzumujete více rostlinné stravy, než jste si mysleli.

Susan Bowerman je známá odbornice na výživu a garantka společnosti Herbalife Nutrition

Autor článku: Lenka Šmídová