Klobásky před opékáním nenařezávejte, zkuste raději marinádu

Výživa, 4. 7. 2020

Foto: Shutterstock

Sezona grilování a opékání je v plném proudu. Také si rádi pochutnáte na skvěle opečeném špekáčku či klobáse? Pak vězte, že abyste si jejich chuť opravdu užili, vyplatí se vědět, jak na ně.

Uzeniny jsou v Česku hojně konzumovanou pochoutkou, která se své oblibě těší hlavně v letní grilovací sezoně. Připravili jsme pro vás tipy na přípravu té nejlepší masové večeře, kterou vám budou všichni sousedé závidět.

Jak je to s marinádou

Toť otázka. Marinády se používají jak kvůli dochucení, tak z důvodu křehčení masa. U uzenin nás tak bude primárně zajímat chuť. Vybrali jste klobásu výraznějšího aroma? Pak marinádu raději vynechte a dejte vyniknout samotné chuti výrobku. Pokud jste ale pořídili klasičtější kousek bez dominantní chuti, dopřejte jemu i sobě – naložte ho do pivní nebo bylinkové marinády.

Bez nože, prosím

„Kliď se s tím nožem,“ řekl každý zkušený grill master. Klobásy před grilováním nikdy nenařezávejte! To je první a zároveň nejdůležitější pravidlo. Naříznutím dáte možnost uniknout šťávám a tuku, kterým vděčíme za onu výbornou chuť. Klobása zůstane suchá a uvnitř se nikdy nevytvoří teplo nutné pro dostatečné propečení.

Klasika, co nezklame

Kdo jako dítě nemiloval párky, ať hodí kamenem. Studené, vařené nebo opečené na pánvi. A co teprve ty ovoněné opravdovým ohněm? Zaručujeme, že se po nich slehne zem, jen co je na stůl donesete. A ani s dipem si nemusíte dělat starosti – tuhle práci za vás vyřeší kečup a hořčice.

Pro mlsní jazýčky

Rádi byste si dopřáli chutnou klobásku a zároveň žili zdravě? Udělejte si špíz! Kromě klobásy si připravte papriku, brambory, cibuli a rajčata. Při grilování pak špíz nezapomínejte potírat olejem se směsí koření.