Výživa, 7. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Patříte mezi ty, kteří přes zimu přibírají na váze? Nejčastějším důvodem je méně pohybu v kombinaci s větším množstvím tučných jídel. Během svátků k tomu navíc přibývá cukroví a alkohol. Na co si dát pozor, abyste v zimě zbytečně netloustli?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zima = více tuku?

Ačkoliv si mnozí myslí, že během zimního období mohou jíst, na co mají chuť, protože je na to metabolismus nastavený a tělo se potřebuje „obalit tukem“, aby člověk přežil zimu, rozhodně tomu tak není. Zimní měsíce bývají pro náš organismus těžké. V chladném počasí a po dlouhých týdnech nedostatku světla navíc dostává pořádně zabrat i naše imunita a psychika. Ale žijeme ve 21. století!

„Zimy jsou mnohem mírnější a kratší, než byly v minulosti. Doma topíme, svítíme a venku se pohybujeme taky méně než naši předci. Není proto důvod, abychom v zimě častěji konzumovali tučnější jídlo a tělo tak izolovali vůči chladu,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Jak se zdravě zahřát

V zimě člověka obvykle přechází chuť na čerstvé saláty a raději zvolí něco  hutnějšího, to  ovšem neznamená, že má denně obědvat krémové omáčky s knedlíkem a tučným hovězím.

„Pocit tepelné pohody v nás dokážou vzbudit všechna jídla, která si tepelně upravíme. Za vhodné suroviny pro přípravu vařených jídel jsou všeobecně považovány obiloviny, luštěniny, rýže, pohanka, jáhly, pórek, cibule, česnek, křen, libové maso a v neposlední řadě ryby. Použít můžete i koření jako skořici, zázvor, hřebíček či tymián,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse a dodává, že v zimních měsících bychom měli konzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně, ideálně však dvě.

Tipy na zimní jídelníček

Co se týká živin, stravování v zimě by se v zásadě nemělo příliš lišit od léta či jakéhokoliv jiného ročního období. Klíčovou roli hraje zejména výběr surovin, jejich úprava, a pak samozřejmě individuální potřeby jednotlivce. Společně s odborníky jsme dali dohromady zajímavé recepty (snídaně, oběd, svačina, večeře), které můžete během chladné zimy zařadit do svého jídelníčku. Jídla jsou chutné, plné živin a navíc vás zahřejí.

Snídaně: Hřejivá ovesná kaše s chilli

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 1 čajová lžička medu
  • špetka chilli
  • lyofilizované ovoce
  • arašídové máslo
  • mandle

Postup: Nejprve v hrnci přiveďte k varu kokosové mléko. Pak přidejte ovesné vločky společně s kakaem a špetkou chilli. Za stálého míchání vařte na nízkém plameni do zhoustnutí. Nakonec přidejte med. Ovesnou kaši podávejte s arašídovým či jiným oříškovým máslem, mandlemi a lyofilizovaným ovocem.

Oběd: Kuřecí prsa na zázvoru a kořenové zelenině

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 500 g kořenové zeleniny
  • 50 g zázvoru
  • sůl a pepř

Postup: Do zapékací mísy nakrájejte na kostky nebo hranolky kořenovou zeleninu, nastrouhejte čerstvý zázvor a na takto připravený podklad položte kuřecí prsa. Podlijte troškou vody. Pekáček přetáhněte alobalem a dejte zapékat do trouby na přibližně 35 minut na 160 °C. Pak odkryjte alobal a pečte dozlatova při 180–190 °C.

Svačina: Smoothie se zázvorem

Ingredience:

  • 2 pomeranče
  • 2 střední mrkve
  • cca 1 cm zázvoru
  • lžíce cereálií Protein fit 20 %
  • kapka citronu

Postup: Nejprve oloupejte pomeranče a nakrájejte na kousky. Pak oloupejte a nakrájejte mrkev a přidejte k pomerančům. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Přidejte k připravenému ovoci společně s cereáliemi Protein fit 20 % a kapkou citronu. Vše důkladně rozmixujte.

Večeře: Cuketový nákyp

Ingredience:

  • 1 střední cuketa
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ½ vaničky tvarohu
  • 3–4 bio vejce
  • 100 g uvařené quinoi
  • 60 g strouhané mozzarelly light
  • sůl a pepř dle chuti
  • kari dle chuti
  • sušená paprika, případně jiné koření dle chuti

Postup: Cuketu, ředkvičky, cibuli a česnek nastrouhejte najemno, lehce prosolte a nechejte „vypotit“. Mezitím smíchejte ostatní ingredience. Po chvíli ze zeleniny vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte do připravené směsi a pořádně promíchejte. Troubu nechejte předehřát na 180 °C. Formu vymažte olivovým olejem, přidejte nákyp a pečte přibližně 40 minut podle toho, jak vysokou vrstvu nákypu máte.

Ing. Michaela Ryglová je odborná garantka výživy za společnost Bonavita; Věra Burešová je hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse

Autor článku: Lenka Šmídová