Jak poznat rozdíl mezi cibulí a šalotkou

Výživa, 7. 7. 2020

Foto: Shutterstock

Cibule a šalotka jsou ze stejné rostlinné rodiny. Obě se používají k dochucení jídel a mohou se samostatně jíst. Rozeznáte jednu od druhé a víte, kdo z tohoto souboje vyjde jako kuchyňská ingredience s menším počtem kalorií?

Šalotka je technicky typem cibule. Historicky byly šalotky vlastním druhem (Allium ascalonicum), ale nyní jsou klasifikovány jako odrůda cibule Allium cepa. Šalotku lze odlišit od běžné cibule hlavně na základě vzhledu. Je menší, delší a štíhlejší než běžná cibule, bývá také méně štiplavá, má jemnější chuť a zápach, proto se běžně jí syrová. To je asi ten nejzásadnější rozdíl. Jsou tu však i další odlišnosti.

Když se hlídá každá kalorie

Šalotka má oproti cibuli víc kalorií. 100 g cibule obsahuje 40 kalorií, zatímco 100 g šalotky jich má jen 72. A jak je to s působením na zdraví? Cibule je bohatá na vlákninu a alicin, který snižuje cholesterol a krevní tlak. (Obecně je alicin ceněný pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, hodnotné jsou i jeho antioxidační účinky nebo jeho schopnost předcházet únavě.) Cibule je také bohatým zdrojem kvercetinu, jenž má protirakovinné a protizánětlivé funkce.

Ovšem šalotka se může pochlubit jak alicinem, tak kvercetinem, což znamená, že obě pomáhají diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi. Ta „tlustší“ zároveň dodává i chrom, který pomáhá tkáňovým buňkám přiměřeně reagovat na inzulín.

Nahrazení cibule šalotkou a naopak

V závislosti na receptu je možné nahradit cibuli šalotkou a naopak. Obecným pravidlem je, že 3 šalotky jsou ekvivalentem 1 cibule, vzhledem k rozdílům ve velikosti a ostrosti. Pokud recept vyžaduje syrové šalotky, není vhodné použít cibuli, protože výsledná chuť jídla bude silnější.

Recepty, které nadchnou

Cibule se často používá jako základní složka v mnoha pokrmech, a to často jako hlavní ingredience. Tak tomu je například u francouzské cibulačky. Karamelizované cibule si zase dobře rozumí se žampiony. Co se týče šalotkových receptů, tak mezi ty oblíbené se řadí guláš, glazované pečené šalotky či šalotkový koláč. Šalotka se však konzumuje i syrová, jak již bylo uvedeno. Odpadá tak starost s tepelnou úpravou. A už jste zkoušeli šalotkovou omáčku?