Dětem často chybí dvě důležité živiny, varují odborníci

Výživa, 17. 12. 2021
Stravování má zásadní vliv na zdraví a správný vývoj dítěte. Součástí vyvážené životosprávy je dostatečný přísun rybího masa. Rybí maso je zdrojem prospěšných látek jako jsou omega-3 mastné kyseliny a také vitamin D. Jak ale vyplývá z průzkumů, konzumace ryb v Čechách je nízká a nejčastěji je odmítají právě děti.
V současné době se děti vracejí zpátky do školky, ale i do školy, zpátky mezi své kamarády a spolužáky. Zdraví dětí, a především jejich dobrá imunita, jsou nyní důležité zejména kvůli kontaktům s ostatními členy rodiny, zejména se seniory.
Ach, ty ryby…
Omega-3 jsou známé svými příznivými účinky na zdraví, stejně tak i vitamin D. Jejich význam je pro normální vývoj dítěte klíčový jak v dětství, tak i v dospívání. Podle řady studií, k níž patří i výzkum MUDr. Petra Tláskala, nízká konzumace ryb způsobila, že děti mají v těle nedostatek těchto prospěšných látek a vitaminů. Většinou je odrazuje chuť ryb.
Bohužel, ne všichni rodiče vědí, jak tyto látky nahradit jinou cestou. V dnešní době dítě může získat všechny živiny chutnější formou a bez složitého přemlouvání u jídelního stolu. A to především díky doplňkům stravy s přírodní příchutí zakrývající rybinu.
Riziko pro děti
Podle studií je konzumace ryb v Čechách nízká a děti často trpí nedostatkem prospěšných látek v nich obsažených. Ve studii prováděné Společností pro výživu bylo zjištěno, že děti mají nízký příjem nenasycených mastných kyselin a 36 % dětí a batolat se potýká s nedostatkem vitaminu D.
Děti velmi často odmítají konzumovat ryby, což potvrzuje i zmíněná studie MUDr. Petra Tláskala. Podle této studie 82 % dětí jí ryby ojediněle nebo je naprosto odmítá. Příjem nenasycených mastných kyselin přitom může v průběhu dětství snížit riziko výskytu poruch učení nebo také může být zmírněno ADHD neboli porucha pozornosti.
V další studii prováděné u dětí od 1 do 5 let se zjišťovalo, jak často v týdnu konzumují ryby. Výsledky jsou více než alarmující, jelikož většina dětí v tomto věku konzumuje ryby méně než 1 týdně nebo vůbec.
Proč jsou omega-3 tak důležité
Omega-3 mastné kyseliny patří do esenciálních mastných kyselin, které nemůžeme vytvořit sami, ale musíme je přijímat v podobě potravin. Součástí omega-3 jsou podle MUDr. Tláskala dvě prospěšné kyseliny: kyselina dokosahexaenová neboli DHA a kyselina eikosapentaenová, zkráceně EPA.
Bohatým zdrojem těchto tzv. omega trojek jsou tučné ryby (makrela, losos, sardinky nebo treska) a olej z nich. Mají kladný vliv na srdce a mohou snížit riziko budoucích srdečně-cévních onemocnění. Avšak kromě toho kyseliny DHA a EPA také přispívají k normální funkci mozku. DHA je základním stavebním prvkem mozku a součástí buněčných membrán, které zajišťují přenos informací mezi neurony.
Podle některých studií užívání těchto mastných kyselin může vést ke zlepšení paměti. Také mají pozitivní vliv na mentální dovednosti v době dospívání a stejně tak přispívají k normálnímu vývoji mozku dítěte.
Déčko potřebuje každé dítě
Zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Méně známý je fakt, že prospěšné déčko obsahují také ryby. Kromě užitečných kyselin DHA a EPA některé ryby nebo jejich části obsahují vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému a zajištuje normální stav zubů a kostí.
Při jeho nedostatku je tělo náchylnější k respiračním onemocněním a projevuje se svalovou slabostí. V játrech tučných mořských ryb, jako jsou makrely nebo tresky, se nachází až 3 mg vitaminu D.
Podle výzkumu CZVP – SZÚ přispívají ryby k 3–8 % expozici vitaminu D v Čechách. Podle odborníků je třeba konzumovat tučné ryby alespoň 2x týdně, tím si lidé zajistí dostatečný přísun jak omega-3, tak i vitaminu D.
Zdroj: TZ Möller’s
Mohlo by se vám líbit
Přestaňte konečně řešit stres a smutek jídlem
28. 5. 2022
Jak jednoduše prodloužit mládí své pleti
28. 5. 2022
Důvody, proč si přidat do koupele jablečný ocet
26. 5. 2022
Překvapivé benefity exotické tapioky
26. 5. 2022