Výživa, 2. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Zase vás kvůli dermatitidě svědí kůže tolik, že se to nedá vydržet? To si žádá okamžité nasazení úlevných medikamentů v podobě červené řepy, jablek nebo lněných semínek!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mít ekzém neboli kožní zánět dnes není vůbec nic výjimečného. Bohužel. Významnou roli v jeho rozvoji hrají volné radikály, které poškozují buňky a způsobují degenerativní onemocnění. Svou roli zde ovšem sehrává i strava obsahující mnoho cukru, tuku a průmyslově zpracovaných surovin, stejně jako stres a kouření. Dalšími viníky pak bývají UV paprsky i dráždivé látky v kosmetických produktech. Ale co léčba?

S jídlem roste chuť. I úleva

Tak samozřejmě, v lékárně není o prostředky, které mají v popisu práce držet dermatitidu na uzdě, nouze. Jenže ne každý pacient chce podstupovat riziko nežádoucích vedlejších účinků, proto se neustále hledají alternativní a šetrnější metody. Už jste slyšeli o té, co se točí kolem jídelníčku? Existují totiž potraviny, které potlačují záněty, čistí tělo od škodlivin a poskytují pokožce výživu, což je ta správná první pomoc. Jmenovitě jde o tyhle!

Červená řepa je vyloženě na předpis

V souvislosti se zdravím se o červené řepě mluví neustále. Zelenina rubínové barvy prý normalizuje tlak, reguluje cholesterol, čistí krev a zpomaluje stárnutí. Její protizánětlivé sloučeniny jsou také skvělými bojovníky proti jakýmkoli kožním nešvarům, zatímco významně zasahují do regeneračních procesů.

Jablek není nikdy dost

Zkrotit ekzém může i pravidelná konzumace jablek. Jak je to možné? Šťavnaté plody jsou zdrojem vlákniny – známého detoxikačního činidla. Dokáže tedy ze systému vykázat radikály dříve, než začnou průběh zmiňovaného onemocnění podstatně zhoršovat. Sluší se poznamenat, že jablka zároveň působí proti únavě a příznivě ovlivňují metabolismus i mozkové funkce.

Lněná semínka, blahodárný doplněk stravy

Podle některých odborníků mohou lněná semínka snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat několikrát v týdnu. Jejich předností je také vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek, který se uplatí při léčbě ekzémů, migrény i arteriální hypertenze.

Zdroje: The Best Diets for Eczema; Eczema elimination diet and foods to eat; Eczema Diet Tips – 6 Foods to Eat if you Have Eczema

Autor článku: Ivana Koutná