Co je trend vědomého jedení a jak vám pomůže zhubnout

Výživa, 12. 10. 2020

Foto: Shutterstock

Žijeme v uspěchané době, a přestože víme, že je důležité najít si čas jen pro sebe, v praxi to vypadá jinak. Kdy naposledy jste si například vychutnali nějaké jídlo bez toho, abyste u toho dělali cokoliv jiného? Moderní doba nás nutí, abychom stíhali co nejvíce věcí najednou, jenže to s sebou nese i neblahé následky.

Kontrola nad vším, co jíme

Za neúspěšným hubnutím nemusí stát vždy pouze špatně nastavený jídelníček, nedostatek pohybu, stres či dokonce nemoc. Jednou z příčin může být i to, že svému jídlu nevěnujete dostatečnou pozornost. Naučili jsme se jídlo co nejrychleji sníst, aniž bychom mu věnovali hlubší pozornost. Tu věnujeme ostatním činnostem, ať už je to surfování na internetu, vyřizování pracovních e-mailů nebo třeba sledování televize, což má negativní následky.

Informace o pocitu sytosti přichází do mozku až později, proto je důležité mít nad porcí jídla kontrolu. Při nesoustředění se výhradně na jídlo, toho sníte víc, než ve skutečnosti potřebujete. Stejně tak se může stát, že snadněji podlehnete emočnímu hladu, nikoliv tomu skutečnému,“ vysvětluje zakladatelka společnosti zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová. Podle instruktorky jógy Věry Vojtěchové však můžeme kontrolu nad  stravovacími návyky poměrně snadno získat. Skvělým nástrojem je podle ní vědomé jedení, tzv. mindful eating.

O co jde

Základem je zpomalit, jíst v klidu a věnovat veškerou pozornost vašemu talíři. Udělejte si na jídlo čas. Jezte vsedě u stolu, nikoliv ve stoje či dokonce za chůze! Odložte telefon, počítač, nesledujte televizi ani neposlouchejte rádio. „Zpočátku zkuste jíst tímto způsobem jedno jídlo denně a buďte trpěliví. Je důležité vytvořit si nový zvyk. Jakmile bude dostatečně pevný, začnete jíst vědomě každé jídlo a už nad tím nebude ani tolik přemýšlet. Dokonce si k němu pak můžete pouštět i oblíbenou hudbu. Ta ničemu vadit nebude. S rádiem bych však byla opatrná. Může působit rušivě,“ tvrdí Věra Vojtěchová.

Nespěchejte

Jak už vysvětlila v úvodu Tereza Havrlandová, pokud u jídla spěcháte a každé sousto horlivě hltáte, nevnímáte signály, které vám tělo dává. Snadno se kvůli tomu přejíte, což z dlouhodobého hlediska způsobuje přibírání na váze a kromě toho trávicí trakt musí vynaložit většinu získané energie k tomu, aby se se vším tím jídlem vypořádal. To má za následek pokles produktivity. Takže místo toho, aby vás jídlo nabilo, budete mít potřebu dát si šlofíka. „Věnujte proto jídlu dostatek času. Soustřeďte se na chuť a vůni jídla. Každé sousto poctivě rozkousejte a spolkněte. Až potom si naberte další. Při výběru pokrmů, dejte přednost průmyslově nezpracovaným potravinám,“ radí Tereza Havrlandová.

Užívejte každé sousto

Neméně důležitá je forma, jakou si jídlo naservírujete. Ne nadarmo se totiž říká, že jíme i očima. „Věřte, že čas u jídla i jídlo samotné vás bude mnohem více bavit, když použijete hezké nádobí a budete pracovat s barevnými potravinami. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte více čerstvé zeleniny a ovoce. Talíř díky tomu získá na barevnosti i chuti,“ říká Tereza Havrlandová. Kromě toho čerstvá zelenina a ovoce je prospěšná pro naše tělo.

Zvažte, proč jíte

Ačkoliv mnozí výživoví poradci tvrdí, že je nutné jíst pravidelně několikrát denně (někteří doporučují až 6 porcí za den), ve skutečnosti to takto nelze zevšeobecňovat. „Zdravé tělo si dokáže většinou samo říct, kdy má skutečně hlad. Počet denních porcí je značně individuální záležitost, ale podle ajurvédy by jsme měli mít mezi jídly šestihodinové pauzy a to bez svačinek. Velmi důležité je zaměřit se na kvalitu potravin, protože spolu s jídlem přijímáme i jeho energii, která se stává naší součástí. Doporučuji zaměřit se hlavně na kvalitní potraviny, které dodají tělu potřebné živiny a které odpovídají denní zátěži. Ideální je, když známe původ potravin,“ říká Věra Vojtěchová.

Pozornost věnujte také tomu, jestli jíte skutečně z hladu, nebo zajídáte nudu či špatné emoce. „Když se necítíme dobře, mozek dává signál ke zvýšení hladiny dopaminu, tedy hormonu dobré nálady. K tomu může posloužit něco dobrého k jídlu, ale zároveň si tímto způsobem můžeme vypěstovat špatný návyk,“ varuje Tereza Havrlandová. Chcete-li si jídlem zlepšit náladu, dělejte to vědomě, zvolte raději zdravou sladkost a nedělejte z toho zvyk!

Jídelníčkem to nekončí

Můžete si vypěstovat nové lepší návyky, které začnete při stravování dodržovat, ale pokud nebudete současně s nimi jíst kvalitní potraviny, žádoucí benefity vám to nepřinese. Nenechte se zlákat tím, že si můžete snadno a rychle nakoupit. Naopak při nákupu potravin dlouze přemýšlejte.

Snažte se napojit na přírodu a vybírejte si sezónní potraviny. Pokud máte možnost, pěstujte si vlastní zeleninu, ovoce nebo aspoň čerstvé bylinky. Při nakupování v super a hypermarketech přemýšlejte nad tím, jakými procesy musela každá jednotlivá potravina projít, než se dostala až k vám. A zkuste si zodpovědět otázky, jak moc to ovlivnilo potravinu z hlediska obsahu jejich výživných látek, jaký to mělo vliv na přírodu a co to dá našemu tělu,“ říká Tereza Havrlandová a na závěr dodává, že správným a vědomým výběrem potravin můžeme pomoct naší planetě a zároveň žít zdravěji.