Výživa, 29. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Co je to tekutý cukr a proč je horší než ten, který je uložen v potravinách? Na svůj oblíbený nápoj si dejte mnohem větší pozor! Příliš mnoho cukru tělu prokazatelně neprospívá.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Způsobuje nárůst tělesné hmotnosti, zvyšuje riziko onemocnění srdce, spojuje se s akné, přispívá ke vzniku zánětů a vysokých hladin triglyceridů. Ano, mluvíme o cukru. Co si však lidé neuvědomují, je, že není cukr jako cukr. Ten v tekuté formě bývá zvlášť škodlivý, což je důvod, proč jsou oblíbené nejmenované nápoje s bublinkami tak zákeřné.

Dám si ještě jednu skleničku!

Vědci z Harvardovy univerzity apelují na to, že cukr v nápojích je často vysoce koncentrovaný a snadno a rychle se konzumuje už jen proto, že pocit sytosti vytváří mnohem pomaleji. Hlavním problémem tekutých kalorií je však to, že je mozek neregistruje stejným způsobem jako kalorie z pevného jídla. A jak je to s nutričními hodnotami?

355 mililitrů limonády dodá tělu 151 kalorií a 39 gramů cukru, u slazeného ledového čaje je to 144 kalorií a 35 gramů cukru, neslazená hroznová šťáva organismu poskytne 228 kalorií a 54 gramů cukru, u oblíbeného sportovního nápoje je to 118 kalorií a 22 gramů cukru. A s jídlem roste chuť, jak se říká.

Který nápoj je ten nejlepší?

Experiment provedený na americké Purdue University prokázal, že když vypijete 450 kalorií v tekuté formě, později během dne přijmete těch kalorií ještě mnohem víc. (Navíc oxid uhličitý obsažený v sycených nápojích působí jako kyselina, která zvyšuje odpovědi na další chutě, kam patří i cukr.) A co se týče sladidel, včetně medu, agávového nektaru a ovocné šťávy, mají stejný „nešvar“. Přebytek fruktózy navíc souvisí s přibýváním na váze a zdá se, že její vysoký příjem podporuje ukládání tuku v břiše, což podporuje onemocnění.

Zkrátka a dobře, když konzumujete více fruktózy, než si játra mohou uložit jako glykogen, přemění se fruktóza na tuk, což může vyvolat zánět, rezistenci na inzulín a onemocnění jater. Platí tedy, že s každým slazeným nápojem stoupá riziko zdravotních problémů. Za ideální se pak považuje množství do 60 mililitrů tekutého cukru denně. Obyčejná voda je tak stále tím nejzdravějším nápojem, který můžete pít.

Zdroje: Harvard University: Spotlight on Soda; Bittersweet finding: Soft drinks, including diet sodas, contribute to increased sugar intake and total calorie consumption

Autor článku: Ivana Koutná