Trendy, 14. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Řídnoucí a padající vlasy jsou problémem nejen mužů, ale i žen. Odborníci tvrdí, že neškodné je, pokud lidem denně vypadne 100 až 200 vlasů. Samozřejmě nemusíme počítat každý padající vlas, ale pokud naše „kštice“ začíná viditelně řídnout, je dobré zpozornět, může se jednat nejen o estetický problém, ale i o zdravotní.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ženy versus muži

Důvodem nadměrného úbytku vlasů (alopecie) bývá u žen většinou nízká hladina estrogenů v důsledku zejména hormonálních změn během těhotenství a kojení, případně menopauzy. U mužů začíná ubývání vlasů plíživě, například tvorbou tzv. koutů či lysiny na temeni hlavy. U mužů vzniká tzv. androgenní alopecie. Jedná se vlastně o citlivost vlasový kořínků na testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Pokud někdo má vlivem genetiky citlivé kořínky na dospělé hladiny testosteronu, tak i při normálních hladinách mužských pohlavních hormonů dochází k ničení vlasových kořínků a v důsledku toho vlasy vypadávají. Toto hormonálně podmíněné vypadávání vlasů se u mužů dědí. Vlasy mohou také u mužů i žen vypadávat i díky stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo také nadměrné užívání vitaminu A či selenu, a dodává, že vypadávání také může začít při náhlém úbytku hmotnosti.

Muži po otcích?

Častým mýtem o vypadávání vlasů je také to, se dědí z linie matky. To ale není tak úplná pravda. To utvrzují stude, kdy muži plešatěli stejně jako jejich otcové. Androgenní alopecie je považována za dědičnou poruchu, což je i podpořeno výsledky studií rodin s větším výskytem plešatosti. Víme, že mladí muži s plešatějícím otcem mají více než pětkrát vyšší pravděpodobnost, že budou ztrácet vlasy, než mladí muži s otci bez tohoto onemocnění. Dochází ke kombinaci více genů obou rodičů. U žen se tato vloha nemusí projevit, může se potom projevovat až u potomků mužského pohlaví.

Kdy (ne)věřit reklamě

Mnoho lidí investuje do nákupu produktů proti vypadávání vlasů, jako jsou různá séra, šampony či oleje. Mohou tyto produkty opravdu pomoci?

Obecně řada produktů nefunguje a jedná se spíše o reklamní trik. Některé lokální léky a potravinové doplňky mohou pomoci, ale je potřeba určit typ alopecie (vypadávání), a proto je třeba navštívit dermatologa.  Ten pak může pomoci i léky na předpis. Jako „první pomoc“ při padání vlasů si v lékárně kupte doplňky stravy s obsahem vitaminu H(biotinu), zinku a železa. Důležitá je také pestrá strava s dostatečným množstvím bílkovin,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Mezoterapie jako záchrana?

Pokud vlasy již očividně řídnou a jsou slabé, je vhodným řešením tzv. vlasová mezoterapie. Tento zákrok začíná být čím dál více populárnější u mužů i žen. Jedná se o intenzivní, ambulantní ošetření.  Je efektivním řešením pro různé formy alopecie, stejně jako pro obnovu vlasů poškozených agresivními vlivy počasí, například sluncem, mrazem či stresem

Vždy je ale důležité určit typ vypadávání vlasů. Například u androgenní alopecie lze vypadávání zastavit léky – konkrétně nejčastěji lokálními přípravky obsahujícími minoxidil, které blokují vliv testosteronu na kůži. A potom v druhé fázi lze aktivovat metabolismus vlasové pokožky mezoterapií, microneedlingem nebo plasmaterapií, které mohou častokrát navodit zpevnění a zhoustnutí vlasů,“ upřesňuje MUDr. Kučera.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology

Štítky: krása , vlasy

Autor článku: Ivana Koutná