Trendy, 18. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Většina lidí si během života způsobí poranění kůže, na které si neseme památku v podobě jizvy. Často může být malinká nebo na místech, kde není příliš vidět. Někdy ale mohou způsobovat nejen estetické problémy, ale řadu funkčních potíží, například pokud je lokalizována v ohbí kůže či se rozdírá o prádlo. V současné době existuje ale mnoho způsobů, jak jizvy zmírnit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Není jizva jako jizva

Každá větší poranění kůže se hojí jizvou. Jak bude výsledná jizva velká a jaký bude mít tvar, záleží na typu poranění, genetické predispozici a také na lokalitě, kde poranění vzniklo. Nejvíce rizikové lokality pro vznik výrazných jizev jsou místa na těle, kde dochází k zvýšenému tahu kůže na hojící se jizvu.

Jizvy dělíme na:

  • Hypertrofické, to jsou takové, které jsou nad povrchem kůže. Postupem času ale mají tendence se vyrovnávat a bělat. Objevují se do jednoho měsíce po zranění.
  • Atrofické jizvy jsou pak vtáhnuté a bělavé. Nejčastěji bývají po silných projevech akné či po neštovicích.
  • Rozeznáváme také keloidní jizvy. Ty jsou oblé, hrubé a přečnívají linie původního zranění. Vyskytují se mnohdy po zranění v oblasti dekoltu či krku. Jsou barevně tmavší než okolí kůže.

Jizvy lze odstranit chirurgicky, nebo je možné její tvar a velikost korigovat pomocí laseru, což je nekrvavá a zcela bezpečná metoda.

Po úrazech i císaři

„Často ke mně chodí ženy, kterým vadí jizvy po císařském řezu či jizvy v oblasti tvář či dekoltu. Muži naše ordinace navštěvují méně, ale když přijdou tak to je většinou kvůli velkým viditelným jizvám po  těžších úrazech či věších operacích. Často chodí i lidé s jizvami z dětství o kterých si mysleli, že se jich již nemohou „zbavit“. Mnoho pacientů až 2/3 chodí na odstraňování větších jizev, které mají po operací. Například operace štítné žlázy na krku může být velmi viditelná a nepříjemná. A zbytek pacientu chodí většinou s jizvami po úrazech,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Čerstvé jizvy

S čerstvou jizvou je důležité pracovat hned od začátku. Musíme ji často masírovat tlakovými masážemi, aby se dobře prokrvovala a lépe hojila. Ihned po vzniku můžeme použít i biostimulační fototerapii (zlepšuje mikrocirkulaci v jizvě). Po poradě s lékařem pak můžete zvolit vhodný způsob odstranění.

Laserové ošetření

„Starší, nepravidelné a vystouplé jizvy (hypertrofické) lze po 3–6 měsících vybrousit frakčním CO2 nebo erbiovým laserem. Je ale pravda, že čím starší jizva je, o to hůře se s ní pracuje, nicméně laserem se dá alespoň částečně zlepšit prakticky kdykoliv. Ošetření jizvy laserem je časově velmi nenáročné, zabere několik minut a je nebolestivé,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Očekávání versus skutečnost

Důležité je v rozhodování pro odstranění jizvy mít také realistická očekávání. Jednou vzniklá jizva již nikdy zcela nezmizí, může však po ošetření významně zlepšit svůj vzhled a povrch, a také odstranit zarudnutí, svědění nebo citlivost jizvy.

Starší jizvy jsou vhodné na výbrus ablačním C02 nebo erbiovým laserem. Atrofické, propadlé jizvy můžeme zlepšit výplní s kyselinou hyaluronovou.  A stále se používá i aplikace kortikoidů přímo do hypertrofických (vystouplých) jizev.

Chirurgické odstranění

Jizvy vznikají při větším porušení kůže, ať již úrazem nebo v důsledku operace. Jejich tvar a velikost závisí na řadě faktorů. Jizev se nikdy není možné zcela zbavit, lze však příznivě ovlivnit jejich tvar a velikost. Jednou z metod je odstranění jizev chirurgickou cestou. Rána se po odstraněné jizvě následně hojí jizvou jemnější, méně nápadnou.

Chirurgické odstranění jizev je vhodné zvláště v případě, že došlo ke komplikovanému hojení rány, například v důsledku infekce, nebo po úrazu s tržnými ranami. Tato metoda je kontraindikovaná u osob se sklonem k tvorbě nadměrných jizev, tzv. keloidů. Chirurgické odstranění jizev se provádí v místní anestezii. Lékař během zákroku odstraní původní jizvu a jemným šicím materiálem sešije okraje rány k sobě tak, aby nová jizva byla co nejtenčí a méně nápadná,“ dodává MUDr. Jan Kučera.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology

Autor článku: Andrea Veselá