Trendy, 22. 10. 2023

Foto: Shutterstock

K důležitým krokům v péči o pokožku patří povědomí o tom, jaký typ pleti máme a jak se správně o pokožku starat. Kůže patří k největším orgánům našeho těla a je pro každého člověka jedinečná. Určují se ale tři, resp. čtyři běžné typy: mastná, suchá a normální nebo smíšená - podle toho, kolik mazu produkuje pleť. Typ pokožky by nás měl nasměrovat k tomu, jak bychom se o ni měli správně starat, jaké volit produkty či jaké kosmetické či dermatologické procedury jsou pro nás ty nejlepší.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Začněte testem

Naši pleť umí nejlépe vyhodnotit kosmetička či dermatoložka. Jaký typ pokožky máme, si ale můžete určit i doma jednoduchým trikem: Nejprve si obličej důkladně ošetřete čisticím prostředkem (bez alkoholu) a jemně osušte. Na pleť již pak nepoužívejte žádný krém či sérum. Pokud po 45 minutách máte pleť vysušenou, matnou a stahuje se (především když používáte mimiku), budete inklinovat k sušší pokožce.

Máte-li na nose a na čele viditelný lesk, máte spíše smíšenou, normální pleť. Jestli se vám leskne obličej nejen na nose a čele, ale také na tvářích, jedná se o pravděpodobně o mastnou pleť.  Na test také můžete použít hedvábný papírek nebo čisticí papírek na čočky a brýle. U mastné pokožky se papírek přilepí a zprůsvitní. U smíšené pleti se přilepí v částech tzv t-zone (čelo, nos a brada) a u suché pokožky zůstane logicky suchý na všech místech tváře.

Když máte smíšenou pleť

Nejčastějším typem pleti u žen (především v mladším věku) je smíšená pleť (mastnější T-zóna).  Ta s sebou nese také nejméně problémů. Neprodukuje tolik mazu, takže neinklinuje k akné. Nevysušuje se příliš, tudíž není ani tak náchylná ke vzniku vrásek a tolik se na ní netvoří viditelné póry či černé tečky. Při péči je důležité na mastná místa používat produkty na problematickou pokožku a vysušená místa zase hydratovat. Ideální je používat pak na pleť hydratační krém. Ten v sobě neobsahuje tolik olejů a hodí se na celý obličej.

Jak na suchou pokožku

Suchá pokožka trpí nedostatečnou tvorbou kožního mazu, který zadržuje vlhkost, což má za následek ztenčení kůže a následné pnutí a zvýšení citlivosti pokožky.

„Příčiny jsou z velké části dané dědičností. Citlivost suché pleti pak mohou velmi ovlivňovat vnější podněty, jako je vlhkost vzduchu, chlad, topení či klimatizace.  Nepříjemnou ‚daní‘ suché pleti je také častější sklon k vráskám. Jestliže na suchou pleť nebudeme používat přípravky s hydratačními složkami, bude se postupem času narušovat hydratační síť v hlubších vrstvách a vše povede ke vzniku předčasných vrásek. Kromě krému či odličovadel můžete suché pokožce dodat ‚vláhu‘ za pomoci vhodné kosmetické procedury,“ říká dermatoložka Zuzana Macková.

Co s mastnou pletí

Mastná pleť má zase oproti suché pokožce opačný problém. Je charakteristická nadprodukcí kožního mazu a kvůli tomu má sklon k větší lesklosti, vzniku pórů a akné. Její výhodou je ale menší vznik vrásek. V péči o mastnou pokožku používejte nemastné produkty s antibakteriálním složením, které neobsahují oleje.

Pudry i tvářenky volte spíše s pudrovou konzistencí než krémové. Vhodné také nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce „dýchat“, a krémy mastné, jež zhoršují ucpávání mazových žlázek. Trápí-li vás viditelné akné, je třeba komplexního řešení, tedy léčby. Nicméně jeho projevy můžete, podle MUDr. Mackové zmírnit také díky chemickému peelingu. Jedná se o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruuje kůže určité hloubky.

Zdroj: TZ Perfect Clinic

Autor článku: Lenka Šmídová