Trendy, 12. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Konečně je jaro v plném proudu. Ovšem naše pokožka jako by se zapomněla v zimě. Po chladných měsících se totiž mnoho z nás potýká s unaveně vypadající pletí bez jasu, která přidává na věku i smutném výrazu. Zkuste ji proto připravit na léto a dopřát jí relaxační restart vhodnou stravou, vitamíny i kosmetickými procedurami.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hydratace zevnitř i zvenku

Pro celkové zdraví je důležitý dostatečný pitný režim (alespoň 2,5 litrů vody za den). V chladnějších měsících ho totiž mnoho lidí zapomíná poctivě dodržovat. Pozor ale: káva ani sladké limonády se do pitného režimu nepočítají.

Naopak si po ránu dejte do vody trochu citronové šťávy a půl lžičky medu. Hydratace pokožky se zajištuje primárně tím, že se zabraňuje odpařování vody z kůže užíváním hydratačních krémů, které vytvoří ochranou vrstvu proti odpaření/vysušení vnějším prostředím.

Příprava na slunce

Před letní sezónou je také skvělé oživení pleti za pomocí vysoce výkonné LED fototerapií. Jedná se o metodu, kdy se využívají různé vlnové délky infračerveného a viditelného světla o velmi vysoké intenzitě, které příznivě ovlivňují metabolismus kůže, a napomáhá k přípravě pleti na slunečné letní dny. Fototerapie je vhodná na celkovou regeneraci pokožky a zlepšení kvality pleti. Před letní sezónou pomáhá i k jemnému opálení.

Cítíte-li, že máte pleť opravdu vysušenou, což je ve středním věku po zimním období jev běžný u většiny lidí, je dobrým řešením jednou za rok zajít na speciální hydratační proceduru, tzv. Skinbooster, která pokožku hydratuje zevnitř a tím ji na povrchu současně omlazuje. Skinbooster je účinná a hluboká hydratace pleti kyselinou hyaluronovu pomocí jemných vpichů. Jde o velmi efektní, ambulantní zákrok anti-aging medicíny. Zabere čtvrt hodinky a ideální je jeho provedení právě před jarním či letním obdobím, kdy potřebujeme dodat našemu tělu pořádnou hydratační terapii,“ říká MUDr. Jan Kučera.

Vitaminy pro pleť

V tomto období se zaměřte také na vitamín C jak v potravě, tak i v kosmetice v podobě sér, krémů či masek. Vitamín C má antioxidační účinky, chrání pleť před volnými radikály a posiluje tvorbu kolagenu. Navíc má dobrý vliv na aktivaci buněčného metabolismu.

„Na začátku jara je také vhodné podstoupit chemický peeling, který sjednotí pokožku, zlepší její strukturu a pleť po něm vypadá jasná a zdravá. Chemický peeling se provádí za pomocí AHA kyselin, které podporují čištění pleti, odstranění zrohovatělé vrstvy pokožky a zároveň také obnovují kožní buňky – ideální procedura na oživení pokožky. Tato procedura je vhodná před letními měsíci,“ dodává dermatolog.

Autor článku: Lenka Šmídová