Trendy, 18. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Vždy je to frustrující, když si koupíte drahý make-up či tvářenku, která slibuje zářící pokožku, ovšem po prvním použití se dočkáte jen zánětu, zarudnutí a ošklivých skvrn. Alergie na kosmetiku je zkrátka problém. Dá se nějak řešit? A je možné, že o ní už jen uslyšíme? Na to se v loňském roce snažili najít odpověď i vědci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kosmetika nemusí vždy sednout každému, navíc často obsahuje i řadu látek, z nichž některé mohou dráždit pleť. Typické je zarudnutí kůže, otok, svědění nebo až pálení s mírnou bolestivostí. Dlouho nikdo nevěděl, co konkrétně vyvolává alergické reakce, takže se za viníka označovala především „citlivá pleť“.

Studie publikovaná v časopise Science Immunology však ukazuje, že existuje vědecký důvod toho, proč se někteří lidé nemohou vyrážek a skvrn zbavit. Celé to přitom funguje následovně.

Naděje do budoucna?

Když imunitní systémy rozpoznají určitou chemickou látku a označí ji za cizí, T-lymfocyty, tedy druh bílých krvinek účinně regulující imunitní systém, ji podle autorů studie vyhodnotí jako hrozbu, tudíž se snaží o její vyloučení z těla. V ten moment se projeví nějaký druh zánětlivé odpovědi, kupříkladu kontaktní dermatitida.

Vědci, snad i v zájmu podpory prodeje určitých výrobků, se tak snaží o to, aby se při používání kosmetiky T-lymfocyty neaktivovaly, tudíž by nedocházelo k problémům s pletí. Všechno je však teprve v plenkách a asi není nutné připomínat, že obelstít imunitní systém není lehké.

Test, který předchází potížím

Lidé s určitými alergiemi na make-up se proto stále musí omezovat ve výběru značek a konkrétních produktů v péči o pleť. Opatrnosti přitom není nazbyt. Podráždění pokožky se však dá vyvarovat.

Vyhýbejte se napodobeninám značkových kosmetických prostředků, zároveň vybírejte zkrášlující pomocníky bez přehršle látek. Má jich make-up 20, přičemž rozumíte jen čtyřem z nich? Radši ho nekupujte.  Před použitím výrobku zkontrolujte dobu exspirace a následně malé množství vyzkoušejte na vnitřní straně předloktí. Vyčkejte pár minut.

Když se objeví nežádoucí podráždění, kosmetiku ze své pleti odstraňte a přiložte na ni studený, vlhký obklad. Alergické reakce však řešte ideálně s lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Understanding allergic reactions to skin care products; Study explains why some creams and cosmetics may cause a skin rash

Autor článku: Lenka Šmídová