Trendy, 9. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Ještě před pár lety se o přírodní či bio kosmetice mluvilo jako o krátkodobém trendu. Průzkumy kosmetických firem však odhalily, že útraty zákazníků za bio produkty neustále rostou. V čem jsou bio produkty tak výjimečné?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přírodní versus bio

Dříve, než představíme hlavní výhody používání bio kosmetiky, je důležité vědět, že produkty označené jako přírodní, nemusejí být nutně v bio kvalitě. „Při výrobě přírodních produktů se výrazně snižuje množství syntetických látek. Kdežto u bio produktů jsou tyto složky plně nahrazeny těmi přírodními a celý proces výroby navíc probíhá za velmi přísných podmínek,“ vysvětluje v jednoduchosti Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa a dodává, že použité složky by měly pocházet z kontrolovaného ekologického zemědělství či kontrolovaného sběru, neměly by být testovány na zvířatech a obsahovat geneticky modifikované složky.

Zajímavost: Ať už se jedná o bio dekorativní kosmetiku, bio pečující kosmetiku, bio šampony nebo třeba bio zubní pasty, tyto produkty musejí být označeny příslušným bio a fair trade certifikátem a nálepkou. Nestačí pouhé označení produktu jako přírodní.

Je účinnější?

O přírodních a bio produktech nelze říct, že by byly účinnější než klasické produkty, stejně tak ale nejde říct, že by byly méně účinné.

„Někteří se přírodním a bio produktům vyhýbají, protože se domnívají, že produkt postavený na přírodních složkách nemůže fungovat. Opak je však pravdou. Bio kosmetika obsahuje velmi kvalitní rostlinné složky a na celý proces výroby je striktně dohlíženo,“ tvrdí MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

Na rozdíl od klasických produktů mají navíc přírodní a bio produkty celou řadu dalších benefitů.

1. Přírodní bio kosmetika není toxická

Jedním z hlavních benefitů přírodních produktů v bio kvalitě je to, že neobsahují toxické látky ani žádné syntetické přísady, díky čemuž se minimalizuje riziko zdravotních problémů a alergických reakcí. Mimo to se snižuje riziko kontaktu s látkami, které nejsou našemu tělu vlastní. To se týká nejen kontaktu s kůži, ale i ústní dutinou, kdy je přenos nebezpečných látek do těla ještě vyšší. „V případě zubních past si dejte pozor na chlorhexidin, který může při dlouhodobém používání vysušovat sliznici, způsobuje její přecitlivělost a může způsobit i šedý odstín zubní skloviny,“ varuje Zuzana Heiník Bělová.

2. Bio produkty jsou plné výživných látek

Ať už se jedná o bio potraviny nebo bio kosmetiku, všechny tyto produkty mají jedno společné – obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů či hydratačních látek. „Z hlediska bio doporučuji jako zubní lékařka používání přírodních zubních past v bio kvalitě. Ty nejkvalitnější z nich obsahují 96–98 % přírodních aktivních ingrediencí, které mají na ústní dutiny opravdu blahodárný vliv,“ říká MDDr. Jana Karbusická.

V kvalitních bio přírodních pastách najdete například různé esenciální oleje (olej z badyánu s analgetickým účinkem; olej z máty peprné, který působí antibakteriálně; olej z kůry grapefruitu, který působí jako antioxidant nebo třeba omega-3 z rybího oleje, který má protizánětlivý účinek).

3. Používáním bio kosmetiky šetříte přírodu

Důležitým aspektem přírodní bio kosmetiky je bezesporu to, že jejím podporováním nezatěžujete životní prostředí a přispíváte k udržitelnější budoucnosti. Čistě přírodní produkty navíc nejsou testovány na zvířatech a za zmínku stojí také to, že přírodní produkty jsou bezpečné pro vodní ekosystém, protože v přírodní kosmetice se nevyskytují toxické chemikálie, které ohrožují vodní živočichy.

4. Bio kosmetiku mohou používat dospělí i děti

Přírodní a bio produkty jsou obvykle vhodné i pro děti. Vzhledem k tomu, že tyto produkty neobsahují syntetické přísady, je minimalizováno riziko alergických reakcí. Výhodou je i to, že u bio produktů by mělo být snadno zjistitelné, odkud pocházejí a jaké složky obsahují.

Na trhu jsou k dostání dokonce i přírodní zubní pasty pro batolata. Obsahují například rostlinné výtažky z heřmánku, měsíčku, řebříčku, brusinky či aloe vera, které přinášejí úlevu během růstu zubů a předcházejí zánětu dásní,“ doporučuje zubní lékařka.

Jak na zero waste

Používání přírodní bio kosmetiky je šetrné k našemu zdraví a přírodě, přičemž zájem o ochranu životního prostředí neustále narůstá. I z toho důvodu přicházejí výrobci s produkty, které jsou tzv. zero waste (nulový odpad). Díky tomuto konceptu je možné žít s co nejmenším množstvím věcí a omezit vlastní produkci odpadu na naprosté minimum, ať už se jedná o oblečení, potraviny, vodu, kosmetiku nebo třeba ekologické zubní kartáčky. Vzrůstající zájem o ekologické kartáčky potvrzuje i Zuzana Heiník Bělová, která tvrdí, že ty nejkvalitnější z nich jsou stoprocentně rozložitelné, a to včetně štětinek.

Pozor ovšem na pseodoekologické ekoplasty, kdy se mísí plast (obvykle polypropylen) s přírodními materiály, jako jsou například dřevo či škroby. Tyto kartáčky v žádném případě nejsou recyklovatelné a už vůbec ne rozložitelné. V současnosti je možné koupit ekologické alternativy opravdu takřka všeho, co člověk potřebuje,“ uzavírá specialistka na péči o zuby a ústa Zuzana Heiník Bělová.

Zdroj: TZ BelDental + TZ Splat

Autor článku: Lenka Šmídová