Nezařazené, 12. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Hubnutí vyžaduje změny životního stylu, ale také vůli a hlavně trpělivost. Existují však strategie a postupy, které celý proces výrazně zjednodušují. Pokud je nakombinujete, můžete se za 30 dní dočkat mnohem líbivějších „čísel“.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co patří mezi ty nejúčinnější hubnoucí strategie? Hlad to tedy rozhodně není. Maximálně se soustřeďte na tyhle postupy a již za pár týdnů se dočkáte úbytku deseti kil. Takže čím začít?

Počítejte kalorie

Může to znít jako nudná rutina, ale počítání kalorií je stále nejjednodušším a efektivním způsobem, který vede ke snižování váhy – zvlášť pokud s energetickým profilem konkrétních potravin ještě nemáte žádné zkušenosti. Je třeba vydat ze sebe víc energie a naopak jí méně přijímat. Pokud si na talíři něco dopřejete, zvyšte fyzickou aktivitu. Ve dnech, kdy jídelníček udržíte „bez ztráty kytičky“, můžete si o něco víc oddechnout. Jelikož se ale na začátku hubnutí tělo primárně zbavuje vody, můžete za prvních sedm dní zaznamenat úbytek dvou až tří „kil“. Pak už to půjde trochu pomaleji.

Pijte více vody

Voda, tak čistá, živá a povzbuzující. Jistá studie potvrdila, že kombinace nízkokalorické stravy se zvýšeným příjmem vody (přijímané před jídlem) vede během 12 zkoumaných týdnů ke snížení hmotnosti o celých 44 %. Voda podporuje vyplavování toxinů a povzbuzuje metabolismus. Zároveň snižuje chuť k jídlu a stará se o delší pocit sytosti. S každým pokrmem tak neváhejte vypít sklenici vody.

Zvyšte příjem bílkovin

Chcete-li se 10 kilogramů zbavit co možná nejrychleji, přijímejte dostatek bílkovin, které pečují o zachování svalové hmoty. A čím víc svalů, tím lepší spalování tuků. Protein však také může pomoci snížit chuť k jídlu a eliminovat produkci ghrelinu, hormonu, jenž stimuluje hlad. Suma sumárum, do jídelníčku zařaďte vejce, ořechy, semena všeho druhu, drůbež, luštěniny, libové maso a mořské plody.

Hlídejte si příjem rafinovaných sacharidů

Konzumace vysokého počtu rafinovaných sacharidů vede ke zvyšování tělesného tuku a tím i přibývání na váze. Navíc platí, že sacharidy mají obvykle vysoký glykemický index, což znamená, že se rychle stráví a absorbují, což je špatně. Rychlé trávení rozkolísá hladiny cukru v krvi a výsledkem je hlad. Co to pro vás znamená? Bílé pečivo a těstoviny nahraďte kuskusem, hnědou rýží nebo quinou.

Dejte se na posilování

Ano, běháte, chodíte na spinning, plavete nebo milujete aerobik. To je skvělé, neboť kardio, také známé jako aerobní cvičení, posiluje srdce a plíce, spaluje kalorie a zároveň navyšuje srdeční frekvenci. Ale když do své rutiny začleníte i posilování, zvýšíte svoji vytrvalost a nakopnete metabolismus o dalších 7 procent. Posilovat se dá i s vlastní vahou – a v pohodlí domova. Mrkněte se na některý z fitness programů kolujících po internetu.

Bez vlákniny nedejte ani ránu

Vláknina se pohybuje pomalu a nestráveně gastrointestinálním traktem a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Díky ní se cítíte sytí, takže nemáte potřebu „vymetat“ ledničku. Ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a semena jsou vynikajícími zdroji vlákniny, které jsou nedílnou součástí zdravé stravy.

Spěte

Vědci apelují, že na hubnutí se člověk musí řádně vyspat, a to aspoň sedm hodin. Kvalitní odpočinek má na úspěch při hubnutí velký vliv, neboť deprivace spánku negativně ovlivňuje hladinu hormonů a vede k mlsání, chutím a nárůstu hmotnosti.

Další info: How to Lose 10 Pounds in a Month: 14 Simple Steps; Crunch Time: Here’s How to Lose 10 Pounds in a Month; 20 Weight Loss Tips to Lose Weight in 1 Month at Home

Autor článku: Petra Chmelová