Babské rady, 27. 4. 2023

Foto: Shutterstock

S ucpaným nosem se dá žít, ale to neznamená, že pohodlně. Hledáte úlevu od rýmy a bolesti dutin? Dejte přednost přírodnímu řešení, které představuje eukalyptový olej. Používáte ho správně?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přírodní léky jsou takovým darem z nebes. Neobsahují chemikálie, obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky a navíc jsou jejich dopady na zdraví trvalejší. Jedním z takových léků, který můžete použít k úlevě od ucpaného nosu a bolesti dutin, je eukalyptový olej.

Stromy eukalyptu, pěstované převážně na jihovýchodním asijském subkontinentu a v australském souostroví, obsahují složky, které mají terapeutické účinky. Existuje přitom několik druhů eukalyptů, ale pro léčebné potřeby se ve všech pádech skloňuje hlavně „eukalyptus globulus“ neboli blahovičník kulatoplodý. Ve skutečnosti se kůra, listy a olej ze stromu těší velmi popularitě napříč celým světem.

Co se týče konkrétně eukalyptového oleje, tak právě ten ulevuje od zduření nosní sliznice při zánětu – rýmě a taktéž léčí záněty dutin. Olej je považován za silný dezinfekční prostředek s obsahem protizánětlivých látek. Měli byste však pamatovat na to, že olej v jeho čisté formě je dost koncentrovaný. Obecně však platí, že existují tři hlavní způsoby používání. Které to jsou?

Vdechování páry

Naplňte nádobu (třeba hrnec) horkou vodou a přidejte několik kapek éterického eukalyptu. Poté přes hlavu přehoďte ručník, nakloňte se nad horkou vodu – do bezpečné vzdálenosti a nechte eukalyptus prostoupit do nosních dírek. V této pozici setrvejte, dokud nepocítíte úlevu od bolesti nebo zablokovaného nosu. V případě potřeby za pár hodin celý postup opakujte.

Ředění s nosným olejem

Nosné oleje pomáhají snižovat sílu éterického oleje a naopak zvyšují jeho snášenlivost pro pokožku a orgány. Stačí, když esenciální eukalyptus smícháte s mandlovým, kokosovým, olivovým, arnikovým či třeba slunečnicovým olejem. Tuto směs lokálně aplikujte na hrudník a krk.

Přímá aplikace

Někteří lidé se také rozhodnou pro nanášení oleje přímo na pokožku, kupříkladu pod nos. Možné to je, ale vždy se ujistěte, že se jedná o velmi malé množství. Pokud to s esencí přeženete, může dojít ke spálení pokožky. (Pozor by si měli dávat zvlášť ti, kdo mají citlivou pleť.)

Lépe uděláte, pokud pár kapek nanesete na kapesník a z něj vdechujete vůni. Před spaním si do ložnice dejte aromalampičku, nebo eukalyptem (mírně) potřísněte svůj polštář. O používání blahovičníku kulatého se však vždy poraďte se svým lékařem, a to zvlášť tehdy, pokud trpíte astmatem. Mohli byste si totiž „zadělat“ na alergické záchvaty.

Zdroje: How To Use Eucalyptus Oil For Cold-Cough, Pain & More?; Eucalyptus Essential Oil: A Potent All-In-One Natural Remedy You Need To Treat Colds And Flu

Autor článku: Lenka Šmídová