Babské rady, 18. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Aloe vera je nejen dekorativní rostlinou, ale i lékařem a nezbytnou součástí kosmetických přípravků. Neočekávaně vám odpadl jeden ostrý, zelený list? Uchovejte ho tak, aby vám déle vydržel.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čistý gel aloe vera, tedy naprosto kouzelnou přírodní látku bez konzervačních látek, může být obtížně uchovat. Jakmile se gel oddělí od listu, musí okamžitě do lednice. V ní vydrží až jeden týden. (Pokud byste chtěli tuto lhůtu prodloužit, museli byste k němu přidat práškový vitamin E nebo C.) Na druhou stranu, pokud list necháte ležet při pokojové teplotě, počítejte s tím, že se do 24 hodin zkazí. V každém případě ho vyhoďte v případě, že se na něm objeví tmavé skvrny a plísně. Chcete-li „protáhnout“ jeho čerstvost, dodržujte pár zásad.

Důvod, proč aloe miluje chlad

Vlhkost a teplota jsou nejdůležitějšími faktory, které ovlivňují stav aloe. Zatímco rostlina prospívá v teplém a tropickém podnebí, po odříznutí listu je nutné tuto část uložit do chladu, jak již bylo řečeno. Je tomu tak proto, že gel se díky přirozeným enzymatickým reakcím a přirozený bakteriím na rostlině okamžitě rozkládá. To snižuje funkci aktivních látek. Chlad však tento proces zpomalí. Pro jistotu ještě vyndejte vzduchotěsný obal.

Kyslík vystavuje gel škodlivým bakteriím a zrychluje jeho žluknutí. Proto je velmi důležité používat láhev nebo sklenici se šroubovacím uzávěrem. Aloe musí být na 100 procent uzavřené. Sklenice je samozřejmě nutné důkladně umýt, výhodou je tmavé sklo absorbující UV záření.

Kostky vždy po ruce

Pokud máte více listů aloe a již předem víte, že je do týdne nespotřebujete, spolehněte se na led. Z listů vyřízněte rostlinný sliz, a to tak, aby gel obsahoval co nejméně šťávy. Gel nalijte do silikonového zásobníku na led a dejte ho do mrazničky. Svoje dílo označte a připište na něj datum. Vydrží totiž až rok. Když je čas aloe použít, vyndejte libovolný počet kostek a nechte je rozmrazit při pokojové teplotě, dokud nedosáhnou roztíratelné konzistence. Gel má významné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Nejčastěji se využívá při ošetření popálenin a malých řezných ran, velmi dobře účinkuje i při zmírňování bolesti.

Další info: Keep Your Aloe Vera Gel Fresh For Longer: 5 Storage Tips; How To Store Your Aloe Vera Gel so It Stays Usable Longer

Autor článku: Petra Chmelová