Babské rady, 22. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Jste v situaci, kdy potřebujete bramborový škrob, ale vy ho zrovna nemáte? Buďte v klidu, poradíte si i bez něj, a to jak při vaření, tak i pečení. Po čem sáhnout, aby byl výsledek dokonalý?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bramborový škrob je vynikajícím kuchyňským pomocníkem, který se uplatňuje při pečení nebo vaření (ve formě zahušťovadla). K mání je ve všech obchodech s potravinami i zdravou výživou, jedná se tedy o naprostou běžnou součást domácnosti, extrahovanou z brambor. Má neutrální chuť, neobsahuje lepek, na druhou stranu v něm najdete bílkoviny a trochu tuku. Mimochodem, věděli jste, že se přidává i do lepidel na tapety či lepicích pásek? To už je však jiná kapitola. Vás asi zajímá, co dělat, když prostě není. Ještě štěstí, že si můžete poradit! Jaké alternativy jsou vám k dispozici?

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je běžná náhrada toho bramborového, a jak už samotný název napovídá, jeho matkou je kukuřice. Pokud s ním již máte nějaké ty zkušenosti, víte, že dává jídlu úžasný lesk. A stejně jako v případě jeho bramborového kolegy má velmi neutrální chuť a vůni. Proto je to vlastně jedna z nejlepších náhrad bramborového škrobu. Stačí se řídit poměrem 1:1 a vše by mělo být v pořádku.

Kořenový škrob

Arrowroot je škrobnatá hmota získávaná z oddenků, popřípadě kořenových hlíz tropické jihoamerické rostliny Maranta arundinacea. Ve veganském světě je velmi dobře známá, nicméně „běžní“ strávníci ji v povědomí mít nemusí. Kořenový škrob je vynikající volbou, pokud hledáte náhradu bramborových nebo kukuřičných škrobů. Co se týče množství, tak na jednu polévkovou lžíci „bramboráku“ přijdou dvě čajové lžičky „kořenáče“. A co dalšího vás zachrání?

Rýžová mouka

Rýžová mouka je alternativa mouky vhodná pro recepty bez lepku. Opět nemá výraznou chuť, na druhou stranu si mnozí chválí její velmi lehkou texturu a schopnost kvalitně vázat další složky. Nejlepší způsob, jak ji použít, je hned ze začátku vaření. Osvědčuje se i pomalý var.

Pšeničná mouka

Tato náhražka bramborového škrobu obsahuje lepek. Pšeničná mouka tedy není vhodná, pokud dodržujete bezlepkový jídelníček. Sluší se však uvést, že je to vynikající zahušťovač, který by se ideálně měl přidat na začátku nebo naopak na konci receptury. Pak je v pokrmu velmi nenápadný. Je tu však ještě možnost, kterou můžete využít.

Tapiokový škrob

Tapioková mouka neboli tapiokový (maniokový) škrob je přirozeně bezlepkový výrobek s neutrální chutí, který nemění výraz jídel. Je však nutné přidávat jej po troškách, jinak bude výsledek sladký a „gumový“. Dobrou chuť!

Další info: 14 best potato starch substitutes; 10 Best Substitutes For Potato Starch

Autor článku: Lenka Šmídová