Babské rady, 21. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Nestíháte dokupovat papírové kapesníky, přičemž se snažíte bojovat s neprůchodnými dýchacími cestami? Rýmu můžete porazit spolehlivými zbraněmi v podobě cibule, brambor nebo voňavého tymiánu!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Definice rýmy zní jasně. Jde o zánětlivé onemocnění, které se projevuje zduřením sliznic, čímž se průchodnost nosu značně omezí. Příčinou ovšem nemusí být jenom nachlazení nebo alergie. Dle názoru odborníků bývají na vině také hormonální změny, popřípadě respirační syncyciální virus. Častým pachatelem je i zánět dutin, těhotenství či nadměrné používání nosních kapek, což je trochu paradox. Kudy z téhle šlamastyky? Řešení představují babské rady, které se na své účinnosti neztrácejí ani v moderní době. Vyzkoušíte třeba tyhle?

Cibule jako mazadlo? Může být

Cibule patří k základním potravinovým zásobám již celá staletí. Nehodí se ale jenom na vaření, protože se může pochlubit slibným léčebným potenciálem. Co se stane, když si večer její šťávu vetřete do chodidel a noc strávíte ještě v teplých ponožkách? Pak se vám následující ráno bude daleko lépe dýchat. Předešlé generace by vám to jen potvrdily…

Bramboru si dejte na čelo

Podobná písnička jako se zmíněnou cibulí je to i v případě „obyčejných“ brambor. Mají je doma téměř všichni, nicméně málokdo tuší, jaké zázraky medikamenty z polí dokáží. Uvařte si jeden kousek a poté ho rozmělněte. Jakmile rozmačkanou bramboru přendáte do látkového kapesníku či utěrky a přiložíte si ji na čelo, přijde tolik vítaná úleva. Na co ještě čekáte?

Ani tymián nezklame. Nikdy

Tymián má skutečně úctyhodnou a dlouhou tradici. Historické prameny uvádí, že si ho lidé za účelem hezkých snů vkládali pod polštář již v dávných dobách středověku. To můžete zkusit i vy, ovšem dříve si z této bylinky udělejte čaj, což je vlastně i vědecké doporučení. Britská studie uskutečněná na Univerzitě Leeds Beckett prokázala, že tymián pomáhá při jakýchkoli respiračních chorobách, a to včetně rýmy a závažnějšího zápalu plic. Jste překvapení?

Zdroje: HealthLine.com; OnHealth.com; WebMD.com

Autor článku: Petra Chmelová