Zdraví, 26. 1. 2022

Foto: Shutterstock

Dostatek vitaminů, vyvážený jídelníček, pitný režim, pohyb... To vše patří k základním pilířům zdraví. Často se však zapomíná na to, že velký vliv na naši celkovou kondici má také vzduch, který dýcháme. A to nejen venku, ale zejména v interiéru, kde během zimy trávíme převážnou část času.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mnoho zaměstnání je v současnosti soustředěno do vnitřních prostorů a nepříznivé počasí v kombinaci s krátkými dny omezily v zimních měsících také řadu volnočasových aktivit, ať už jde o sportování nebo výlety. Doma trávíme nejen noci, ale převážnou část dne. A jelikož nečistoty ve vzduchu jsou pouhým okem nepostřehnutelné, málokdy si uvědomujeme, že kolem nás poletují nežádoucí alergeny a mikroskopické částice všeho druhu a s každým nádechem je dostáváme do organismu. Naštěstí se jich lze zbavit díky čističkám vzduchu.

Čističky vzduchu jsou dobré doslova pro každého, ať žije ve městech či na vesnici. Průmyslová výroba totiž zapříčinila, že především v domácnostech a zavřených prostorách poletují miniaturní částečky nečistot, které jsou tak malé, že je ani nevidíme. Což je o to nebezpečnější, neboť jejich vdechnutí může být až životu nebezpečné. Když se dostanou do krevního oběhu, mohou poškodit srdce, mozek či plíce. Čističky vzduchu přesně podle svého názvu čistí vzduch od těchto nečistot, ale i virů, baterií či pylů, které vyvolávají astmatické onemocnění,“ vysvětluje Adam Burkuš ze společnosti, která je distributorem čističek známé značky.

Co dýcháte

Mikrobiologové společnosti Dyson provedli zajímavý celosvětový výzkum, při kterém analyzovali filtry použitých čističek vzduchu, aby z nich zjistili, co se ukrývá ve vzduchu v uzavřených místnostech. „Většinou se staráme o nejmenší znečišťující látky v našem ovzduší, tedy VOC, plyny, uhlíkový prach. To jsou druhy sloučenin, o nichž jste slyšeli ve zprávách, které se zkoumají z hlediska možných zdravotních problémů,“ říká Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice oddělení mikrobiologie.

Neméně důležité jsou ale pevné částice. Jednou z nejběžnějších částic nacházejících se v použitých filtrech jsou kožní buňky. Průměrný člověk ztrácí kolem 5–15 g kůže týdně, tedy hmotnost sáčku lupínků! Kožní buňky jsou přitom výbornou potravou pro roztoče, kteří mohou žít v matracích, čalouněném nábytku, kobercích či textiliích. Vedle roztočů se vzduch hemží i dalšími nečistotami, jako jsou zbytky hmyzu, částice tkanin či kosmetiky, krystalky, které jsou patrně důsledkem neúplného spalování vonných svíček… Na botách si pak můžeme přinést zvenčí zvířecí výkaly, motorový olej, stavební materiály, toxické sloučeniny a různé organismy. Zejména v zimních měsících se potýkáme také s bakteriemi a viry, které „poletují“ vzduchem.

Z armády do domácnosti

Základem čističek vzduchu jsou HEPA filtry, které původně vznikly jako tajná americká vojenská technologie, jež byla odtajněna po 2. světové válce. Dokážou pojmout až 99,97 % nečistot od velikosti 0,3 mikrometru. První čističky se využívaly převážně v nemocnicích, protože byly veliké a drahé. Nejstarší domácí čističky vzduchu s HEPA filtrem uvedli na trh až v roce 1971 bratři Mansfred a Klaus Hammesovi, kteří vývoji přístroje věnovali řadu předchozích let. Již v roce 1963 vyvinuli systém čištění vzduchu, kdy připevnili tzv. PAD filtr na výstup teplého vzduchu z domácích kamen, aby v ovzduší snížili znečištění. Svými vynálezy položili základní stavební kámen pro další vývoj. Systém čištění vzduchu včetně zdokonalování HEPA filtrů, které se pro vyšší účinnost kombinují s dalšími technologiemi, se stále posouval a v současné době patří čistička k běžnému vybavení domácností.

„Tzv. air purifiers se během posledního roku vyšplhaly v prodejích na horní příčky žebříčku po bok každodenních pomocníků, jako jsou vysavače, mikrovlnné trouby či myčky. Nenápadně postávají v koutě pokojů, ložnic a kuchyní a nasávají vzduch pomocí ventilátorů. Následně ho ženou skrz filtry z papíru, látky, borokřemičitého skla či grafitových krystalů. Na každém z nich postupně ulpívají chlupy od domácích mazlíčků, o něco menší pyly, alergeny i pouhým okem neviditelní roztoči, viry a těkavé organické látky. Formaldehyd, benzen, cigaretový kouř,“ popisuje princip fungování moderních čističek Adam Burkuš ze společnosti.

Elektrostatické čističky navíc používají i takzvaný ionizátor pro elektrické nabíjení vzdušných částic, které se následně stávají těžšími a padají na podlahu, odkud je lze snadněji vysávat. Další typy přístrojů používají UV lampy se zářením ničícím plísně a bakterie.

Tiché a úsporné

Ve 21. století jsou již čističky inteligentní a disponují pokročilými technologiemi. Uživatelé chtějí, aby nejen perfektně vyčistily vzduch, ale zároveň je při jejich chodu nerušil žádný hluk a nespotřebovávaly příliš energie.

„Všechny ‚lepší‘ druhy čističek mají několik módů provozu, který určuje, nejen kolik vzduchu nasávají a prohánějí přes filtry, ale i jak jsou hlučné a kolik spotřebovávají energie. Čím je přístroj dražší, tím se dá předpokládat, že má kvalitnější součástky, které kladou jistý mechanický odpor a ten bude tak menší a čistička energeticky méně náročná,“ vysvětluje Burkuš. Stroje mají i speciální noční režim, kdy fungují téměř neslyšitelně. Zvuk by neměl přesáhnout hlasitost 35 dB, což pro představu odpovídá tikotu nástěnných hodin, a mají i nejnižší spotřebu.

Každá firma se s problémem spotřeby vyrovnává po svém, naše společnost například využívá ultra spořivých supersonických motorů, které se otáčí několikanásobně rychleji než ty běžné, a přesto vyžadují méně energie,“ dodává odborník.

Při zvažování nákladů na provoz čističky nejde jen o spotřebu energie, ale je potřeba brát v úvahu i cenu náhradních filtrů, které je vždy po nějaké době nutno vyměnit. Pro správné fungování čističky je důležitá pravidelná údržba, závisející na typu filtru. Vodní čističky je zapotřebí pravidelně čistit kvůli hrozbě vodního kamene, u čističek s HEPA filtrem stačí zmíněná výměna filtru. Moderní čističky ovšem mají již zabudovaný indikátor, který vám připomene, až bude potřeba dát nový filtr. Některé mají životnost až rok při každodenním používání po dobu 12 hodin. Stačí tak čističku pouze občas otřít prachovkou.

Vývoj nezastavíš…

Málokdo z nás dnes žije uprostřed hlubokých lesů, kde se může zhluboka nadechnout a spokojeně konstatovat, že je tamní vzduch opravdu čistý. Rozvoj čističek vzduchu proto pokračuje přímo raketovou rychlostí. Z nudných „krabicovitých“ tvarů se vydaly se cestou elegantních funkčně designových doplňků a nabízejí stále více funkcí.

Současně se stále vylepšují jednotlivé filtry a dochází k i mechanickému vývoji v oblasti – například se už objevily první zcela bezvrtulové čističky v kombinaci s ventilátorem a případně i topným tělesem, které jsou zcela tiché. Senzory vzduchu u čističek známých a osvědčených značek dokáží skenovat kvalitu vzduch až 1000× za vteřinu, což se o ‚no name‘ přístrojích většinou asijské provenience nedá říct – bohužel to je jeden z důležitých parametrů, který na pohled nikdy neuvidíte,“ upozorňuje Adam Burkuš.

Čističky dnes můžete ovládat skrze mobilní aplikaci a kontrolovat ovzduší ve svém domě i na dálku. Jsou neoddělitelnou součástí chytrých domácností a přispívají k pevnějšímu zdraví jejích členů.

Zdroj: TZ Dyson + Solight

Autor článku: Lenka Šmídová