Životní styl, 29. 11. 2021

Foto: Shutterstock

Doba pandemická zasáhla do všech sfér života. Výjimkou není ani oblast seznamování a seznamek, kdy se hlavním kritériem stává to, jestli je potenciální partner očkovaný, anebo ne. „Poslední týdny se u nás v seznamce setkáváme s tím, že je pro mnohé očkování naprosto stěžejní při hledání partnera,“ uvádí vztahová koučka Iveta Gajdušeková ze seznamovací agentury.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Poslední týdny českou společnost rozděluje postoj k očkování. Není tomu jinak ani ve světe seznamování a randění. „Stále častěji se při své práci setkávám s tím, že například očkovaný člověk nechce jít ani na rande s někým, kdo očkovaný není. Ještě extrémnější je pak postoj, kdy neočkovaný člověk nechce jít s člověkem, který očkovaný je,“ popisuje Gajdušeková.

Celosvětový trend

Za poslední měsíce se podle expertů tento trend stále prohlubuje a jasně se nálada ve společnosti promítla i do světa seznamování a randění. Vždy podle nich bylo klíčovou otázkou, zda potenciální partner chce, nebo nechce děti. Nyní rozhoduje, jestli je, nebo není očkovaný.

Podle americké studie projektu Singles in America, za kterou stojí seznamovací aplikace Match, se ukazuje, že pro lidi, kteří jsou single, je rozhodující, aby partner byl očkovaný. Podle dostupných dat z této studie by celých 60 % lidí nemělo za žádnou cenu sex s neočkovanou osobou a více než 50 % lidí by s ní nešlo ani na rande.

Tento trend se dostává i do české společnosti a vlastně kopíruje výsledky americké studie. Ta říká, že pro 58 % dotázaných je očkování jednou z klíčových otázek. „My se nyní v naší praxi setkáváme s dost podobným trendem. Troufnu si říct, že u nás se jedná až o 70 % klientů, kteří mají požadavek, aby jejich potenciální partner buď byl, nebo nebyl očkovaný. U zbylých klientů se otázka vakcinace vůbec neobjevuje, “ vysvětluje Kristýna Mertlová, majitelka seznamovací agentury.

Děti nebo zdravotní stav? Nedůležité…

Podle ní to ještě před rokem byly otázky na děti, povolání a sociální postavení. Nyní je otázka stran očkovanosti postavená na úroveň důležitých otázek k založení rodiny a potomků. Zdravotní stav se tak stal stěžejním tématem při seznamování. Jak dále uvádí, to se v České republice týká primárně věkové kategorie nad 50 let. To je rozdíl oproti americké studii, která popisuje výrazně mladší generaci do 30 let.

„Naše seznamka je postavená na jedinečném párovacím algoritmu, abychom seznámili lidi, kteří se k sobě opravdu hodí. Nyní musíme tento algoritmus upravit a zanést do něj oblast zdravotního stavu, potažmo vakcinace. Dostali jsme se tedy do situace, kdy očkování neslouží pouze ke vstupu do restaurace, ale také do milostného vztahu,“ uzavírá Mertlová.

Zdroj: TZ Date2K a Tvoje láska

Štítky: covid , vztahy

Autor článku: Lenka Šmídová