Trendy, 5. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Péče o vlasy je prakticky nikdy nekončící boj. Ty totiž potřebují zvláštní péči nejen v létě, kdy jsou neustále vystavovány slunci, ale taktéž v podzimním období, kdy na nich páchá neplechu chladné počasí, první mráz, vítr a přechody ze zimy do tepla.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Poté zdaleka nejdůležitější roli v péči o vlasy a jejich pokožku hraje dostatečná hydratace, která dokáže zabránit jejich padání, lámání a vysoušení.

Výživa v hlavní roli

Důležité je si uvědomit, že kromě vnější péče o vlasy se na jejich celkové kondici podepisuje i náš jídelníček. Ten je navíc na podzim i v zimě často ochuzen o čerstvé potraviny a vitaminy, a tak jsou vlasy a vlasová pokožka náchylnější k poškození. Jaké potraviny bychom tedy měli konzumovat, abychom vlasy udrželi v co nejlepší kondici?

Na hydrataci se velkou měrou podepisuje dostatek vitaminu A, který ovlivňuje výrobu kožního mazu pokožky hlavy. Jeho nedostatek poté vede k vysoušení a lámavosti vlasů, a proto je nutné hlídat si jeho příjem. Vitamin A obsahují například brambory, meruňky, broskve, ale například i mrkev, batáty, brokolice, špenát či zelí.

Vlasovou strukturu poté posiluje vitamin C, který najdeme v citrusech, ale také v rajčatech, okurkách, květáku či paprice. Podceňovat nelze ani příjem bílkovin, které jsou důležité pro růst vlasů a zajišťují jejich pevnou strukturu. Bílkoviny kromě masa najdeme i v tofu, vejcích, oříšcích a semínkách.

Od šamponu po kartáč

Kromě vhodné hydratační kosmetiky je taktéž nutné eliminovat další úpravy vlasů, které je zatěžují a tím dehydrují. Řeč je například o častém mytí, vysoušení vlasů, jejich žehlení nebo o používání tužidel a laků na vlasy. Po každém mytí bychom se tak měli snažit nechat vlasy volně uschnout a v případě jejich další úpravy alespoň do délek aplikovat nejrůznější hydratační oleje a séra. Vyhnout bychom se však také měli používání nevhodných kartáčů, které vlasy lámou a kvůli nim vlasy elektrizují.

Naopak prospěšné je používání hřebenů z přírodních materiálů, jako jsou kančí štětiny. Takové kartáče naopak napomáhají k přirozenému rozšiřování mazu z vlasové pokožky, a tím jsou vlasy přirozeně chráněny. Při pravidelném kartáčování lze navíc oddálit intervaly mezi jednotlivým mytím, čímž napomáháme k přírodní hydrataci vlasů bez nutnosti používání olejů a vlasových masek.

Babské rady

Je také naprosto stěžejní používat kvalitní hydratační vlasovou kosmetiku. Hydratovat vlasy ovšem můžeme i dalšími způsoby díky surovinám, které většinou najdeme ve spíži. Kvalitu vlasů pozitivně ovlivňuje například i olivový olej, avokádo, vejce, med či pivo. K ošetření suchých vlasů se však hodí i jablečný ocet, který lze jednoduše smíchat s vodou v poměru 1 : 3 a následně jím vlasy opláchnout.

Zdroj: TZ Nouvelle

Autor článku: Ivana Koutná